Zanimljivosti

Alarmi na čašama lijek za krađe

Alarmi na čašama lijek za krađe
Foto: N.N. | Alarmi na čašama lijek za krađe

Popularni pab "The Beer Wall" u gradu Bruž u Belgiji nedavno je instalirao senzore za alarm na sve čaše u kojima se služi pivo. Uprava paba je istakla da su bili prinuđeni na ovaj potez jer nisu znali kako da se izbore sa stalnim krađama.

Preko 1.600 pivskih brendova u Belgiji se služi u posebno dizajniranim čašama.

Poznati pab u Bružu u svojoj ponudi ima veliki broj pivskih čaša koje svojim dizajnom privlače lopove. Uprava paba je istakla da čaše najčešće kradu turisti, koji na ovaj način žele da sačuvaju uspomenu na posjetu ovom pabu.

Prije uvođenja alarma na čašama uprava paba je postavila znakove upozorenja na zidove, na kojima je pisalo na četiri svjetska jezika da je zabranjeno krasti čaše, međutim ova akcija nije uspjela.

Mnogim gostima je sugerisano da pab ne može uspješno poslovati ako nastave s krađom te da imaju mogućnost da kupe željene čaše u suvenirnici koja se nalazi u blizini.

"Svake godine ostanemo bez preko 4.000 čaša. Turisti su ti koji najčešće kradu naše čaše. Mnogi od njih jednostavno napuste naš pab s našim čašama bez trunke stida. U hotelima ljudi kradu peškire, a u pabovima čaše i krigle. Iz nekog čudnog razloga neki gosti smatraju da, ako su platili piće, imaju pravo da uzmu i čašu", rekao je Filip Maes, upravnik paba "The Beer Wall".

Nakon što je primijetio da mu profit u pabu konstantno opada zbog narudžbi novih čaša, Maes je bio prinuđen na ekstremni potez, pa je investirao 5.000 dolara u alarmni sistem. Senzori su postavljeni na dno svake čaše u pabu, tako da ako neko pokuša da ukrade čašu senzori na ulazu u pab će se aktivirati i na taj način upozoriti upravu da je u toku krađa njihovog inventara.

Maes se nada će na ovaj način spriječiti mnoge pokušaje krađe i da će i ostali gosti koji vide da je neko zaustavljen zbog krađe odustati od ideje da učine isto.

Vlasnik ovog paba je takođe dodao da lopovi imaju i omiljeni model čaše koji najčešće kradu.

"U pitanju je pivska čaša koja dolazi iz pivare 'Brugse Zot'. Možda to ima veze sa činjenicom da je to posljednja pivara koja je opstala u Bružu i koja ima veliki istorijski značaj za ovo mjesto. Sama pivara se nalazi u istorijskom gradskom centru", rekao je Maes.

Vlasnik paba je dodao da su bili prinuđeni da svakih šest mjeseci od ove pivare traže pakete od preko 400 čaša.

Uprava paba se nada da će novi alarmni sistem zaustaviti lopove te da neće morati konstantno odvajati prihod od paba za nabavku novih čaša.

Još nije poznato koliko je teško ukloniti alarm sa čaše te da li će se senzori aktivirati ako potencijalni lopov pokuša da ga ukloni prije izlaska iz paba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije