Zanimljivosti

Aplikacija koja upozorava na oružane sukobe

Aplikacija koja upozorava na oružane sukobe
Foto: N.N. | Aplikacija koja upozorava na oružane sukobe

Oružani sukobi su veliki problem na ulicama Rio de Žaneira u Brazilu. Ovaj problem je toliko rasprostranjen da su stanovnici počeli upotrebljavati aplikaciju za pametne telefone sličnu aplikaciji "Waze", koja upozorava na saobraćajnu gužvu. Brazilska verzija ove aplikacije ima drugačiju ulogu... Ona, naime, upozorava korisnike na oružane sukobe koji se odigravaju u njihovoj blizini.

Rio de Žaneiro se suočava sa velikom krizom pošto policijske racije i sukobi sa naoružanim bandama traju svakodnevno na ulicama ovog milionskog grada. Civili su često žrtve ovih sukoba i bivaju ubijeni u okršajima ili teško povrijeđeni. Jedan od najtragičnijih slučajeva je bilo nedavno ubistvo trudne žene koja je šetala ulicom i koja je upucana u stomak.

Dio grada koji se zove Mare kompleks, koji čini veliko siromašno naselje, glavni je epicentar ovih sukoba. Da je stanje u ovom naselju ozbiljno govori i činjenica da se stanovnici ne usuđuju šetati ulicom ni danju ni noću.

Kao odgovor na ovu krizu "Amnesty International Brazil" je pustio u rad aplikaciju pod nazivom "Fogo Cruzado", što u prevodu znači "unakrsna vatra", da bi pomogla svojim građanima da izbjegnu opasna naselja i četvrti ovog milionskog grada.

Korisnici aplikacije mogu da dopunjavaju aplikaciju novim informacijama o oružanim sukobima za koje su čuli ili eventualno svjedočili, uključujući lokaciju sukoba, dužinu trajanja, kao i broj povrijeđenih i ubijenih u sukobu. Pored ovih informacija, korisnik unosi i podatke o tome da li je u sukob bila uključena policija ili je u pitanju okršaj suprotstavljenih kriminalnih bandi.

Fondacija "Human Rights Watch" je sprovela istraživanje po kojem je policija u Brazilu odgovorna za jedno od pet ubistava koja se uglavnom dese tokom njihovih racija u opasnim četvrtima Rija.

Predstavljanje telefonske aplikacije je bitno za borce za ljudska prava i javnu bezbjednost jer gradske vlasti Rija zvanično ne prate broj žrtava u oružanim sukobima.

Aplikacija je u prvih 24 časa od lansiranja primila više od 100 izvještaja o pucnjavama širom Rija. "Fogo Cruzado" je trenutno najkorištenija aplikacija u Brazilu i prijavljuje u prosjeku 18 ubistava na dan.

Aplikacija će, osim upozorenja na oružane sukobe, doprinijeti i istraživanju u kojem su vlasti Rija omanule tako što će pratiti broj žrtava kao i u kojim naseljima se sukobi najčešće događaju. Ovi podaci mogu da izvrše politički pritisak na gradske vlasti da učine nešto na suzbijanju nasilja.

U Riju često dolazi do medijske tišine kada su u pitanju ubistva na ulicama, tako da stanovništvo iz bogatih dijelova grada nije ni svjesno stanja na ulicama siromašnih četvrti.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije