Zanimljivosti

Atol Palmyra je jedno od najskupljih prodatih ostrva na svijetu

Atol Palmyra je jedno od najskupljih prodatih ostrva na svijetu
Foto: Print Screen/You Tube | Atol Palmyra je jedno od najskupljih prodatih ostrva na svijetu

Atol Palmyra (Palmira) po Ginisovoj knjizi rekorda je jedno od najskupljih prodatih (prirodnjačkih) ostrva na svijetu! U pokušaju da sačuva jedno od najčistijih mjesta – atola preostalih u tropskom Pacifiku ali i u svijetu …

Ovaj atol je veličanstvena grupa nenaseljenih koralnih ostrva veličine 12 km²  udaljen 1.450 kilometara jugozapadno od Honolulua, u Havajima. Atol Palmira je kupljen za 30 miliona američkih dolara od porodice Fullard-Leos, porodice iz Honolulua koja ga je posjedovala gotovo 80 godina.

Čime ova akvizicija čini Palmiru jednom od najskupljh prodatih ostrva na svijetu!

Atol Palmira je puna mnoštva blaga. Sastoji se od 26 ostrva, sadrži neke od najizolovanijih, najstarijih i najzdravijih atola, grebena i ostrva i dom je blistavog podvodnog i kopnenog svijeta.

Palmira ima pet puta više vrsta korala nego na Floridi i tri puta više od Havaja.! To je dom najvećeg kopnenog beskičmenjaka na svijetu, kokosovog rakova, i populacije crvenonogih ptica koje se inače nalaze samo na ostrvima Galapagos.

Bujna vegetacija podržava preko milion ptica od 29 vrsta, a atol je jedino stanište za gnežđenje migratornih morskih ptica i obalskih ptica u krugu od 1.165.494 kvadratnih kilometara od okeana.

Palmirina tropska prašuma takođe pruža ključno stanište za domaće gekone, insekte i druge retke vrste.

Atol Plamira sastoji se od oko 680 hektara iznad vode, šumskog zemljišta i 515.232 hektara podvodnog zemljišta i otvorenih voda, a sastoji se od velikog grebena, tri plitke lagune i niza peščanih i grebenskih stijena i barova prekrivenih vegetacijom.

Zaštita prirode i Američka služba za ribu i divlje životinje udružili su se u upravljanju Palmirom od 2000. godine kako bi zaštitili ugroženu morsku divljinu i uspostavili mjesto za naučnike koji će obavljati svoj posao piše ginisova knjiga rekorda.

Palmiru je nazvao kapetan američkog broda Kornelijus Soul, čiji se brod Palmira nasukao tokom oluje 1802. Prema The Naval Chronicle za 1805. godinu, u vreme svog otkrića, kapetan Soul je napisao:

“Na ostrvu nema stanovnika, niti je pronađena slatka voda; ali kokosovi orasi  veoma velike veličine su u velikom izobilju; i ribe raznih vrsta i u velikim jatima okružuju zemlju.“

Godine 1862, dva Novozelanđana koji su bili u braku sa Havajkama, dobili su tapiju za atol od kralja Kamehameha V, a kada su Havaji pripojeni SAD 1898 godine, Palmira atol je isključen..

Posjeta Palmira atolu zahtijeva dozvolu američke službe za ribu i divlje životinje.

(Zanimljivost dana)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije