Zanimljivosti

Ovo je najstariji zabavni park na svijetu

Ovo je najstariji zabavni park na svijetu
Foto: Print Screen/Youtube | Bakken najstariji zabavni park na svijetu

​Samo 10 km sjeverno od centra Kopenhagena, u šumi Direhavena, nalazi se Direhavsbakken, ili kako neki zovu Baken, najstariji zabavni park na svijetu.

Bakken park privuče blizu 3 miliona posjetilaca godišnje, što ga čini drugom najpopularnijom atrakcijom u Danskoj.

Dok su vožnje i rolerkosteri moderni dodaci, ovdje postoji park u nekom ili onom obliku koji je egzistirao gotovo prije više od četiri stotine godina, što Bakken čini kako smo rekli najstarijim zabavnim parkom na svijetu.

Prema legendi, park je počeo sa radom daleke 1583. godine otkrićem prirodnog izvora u šumi od strane jedne mještanke, koji je počeo da privlači stanovnike Kopenhagena zbog lošeg kvaliteta vode u gradu.

Mnogi su vjerovali da prirodni izvor ima ljekovita svojstva, i stoga je otkriće privuklo velike gužve, posebno u proljeće. Ove velike gomile su zauzvrat privukle zabavljače i prodavce koji su počeli da izvode trikove i prodaju robe, i odjednom je šuma pulsirala od aktivnosti.

Kralj Fridrih III je 1669. odlučio da u tom području postavi park za životinje. Sljedeće godine, kada je njegov sin Kristijan V postao takav, on je povećao veličinu parka za četiri puta.

Međutim, od 1670. do 1756. godine područje gdje se nalazio izvor je proglašeno za kraljevsko lovište i zatvoreno za javnost.

Ovo se promijenilo kada je Fridrih V postao kralj 1756, i ponovo je park otvoren za javnost i Direhavsbakken je počeo da cvjeta.

Zabavljači, prodavci i gostioničari vratili su se u ovo područje, a Bakenova sve veća reputacija širom Evrope privukla je druge zabavljače i umjetnike, uključujući Pjerota, klovna koji je i danas stalni dio parka.

Baken najstariji zabani park na svijetu je nastavio da raste čak i tokom Napoleonovih ratova. Njegovoj popularnosti kasnije je doprinijela lakša dostupnost zbog razvoja parobroda (1820) i željeznice (1864), kao i dobar publicitet pjesnika i autora.

Godine 1885. neki od vlasnika preduzeća u parku su se okupili i osnovali Udruženje vlasnika šatora Direhavsbakken sa ciljem da poboljšaju uslove u parku.

Poboljšali su odlaganje smeća, toalete, vodosnabdijevanje, reklamiranje i pomogli u dovođenju struje u park.

Udruženje postoji i danas, a sva preduzeća koja posluju u parku moraju da se pridruže.

Danas postoji 31 vožnja, slot mašine, preko 30 različitih štandova za razna takmičenja i igara uključujući 90 godina star rolerkoster (iz 1932.) u Direhavsbakkenu.

Tu je i veliki izbor nastupa i muzičkih raznih vrsta zabave. U parku se nalazi i Cirkus Revyen koji je najveća cirkuska grupa u Danskoj.

 

(zanimljivostidana)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije