Zanimljivosti

Bivšoj supruzi mora da plati 88.025 evra za posao domaćice

Bivšoj supruzi mora da plati 88.025 evra za posao domaćice
Foto: Pixabay | Bivšoj supruzi mora da plati 88.025 evra za posao domaćice

Pokrajinski sud u Pontevedri, u Španiji, je prije par nedelja presudio da neimenovani suprug mora svojoj bivšoj supruzi da plati kompenzaciju za rad u kući tokom 26 godina braka.

Sve ćešće se pojavljuju u svijetu slučajevi  gdje bivši suprug mora sudskom odlukom da plati bivšoj supruzi kompenzaciju za rad u domu dok su bili u braku. Tako je bilo i u ovom slučaju, koji se desio u Španiji, gdje  suprug mora bivšoj supruzi da isplati 88.025 evra (95.898 dolara) kao kompenzaciju za njen rad domaćice u njihovoj kući.

Neimenovani par se vjenčao 1996. godine, a do njihovog razvoda 2022. supruga je radila samo van porodične kuće ukupno 205 dana u nekoliko godina, posvećujući se podizanju njihove jedine kćerke i održavanju reda u domaćinstvu.

Nakon njihovog razvoda, muž je ostao u porodičnoj kući koja je dugo bila plaćena, a ona je morala da izađe i iznajmi svoj stan. Morala je odmah da nađe posao da bi se izdržavala, ali pošto je 26 godina života provela kao domaćica, verovatno će imati pravo na veoma malu penziju, za razliku od njenog supruga koji je život posvetio profesionalnoj karijeri. Sada žena traži nadoknadu za sve svoje godine kućnih poslova.

Prvobitnom presudom u ovom neobičnom slučaju određena je odšteta koju će optuženi platiti svojoj bivšoj supruzi na 120.000 evra (130.000 dolara), ali su obe strane uložile žalbu na odluku.

Muž je pristao da bivšoj supruzi plati sav njen rad tokom braka, ali je želio smanjenje iznosa za 60.000 evra. Bivša supruga je, s druge strane, zahtijevala povećanje kompenzacione penzije na 183.629,36 evra (200.000 dolara), uz obrazloženje da se suštinski posvetila brizi o domu i podizanju njihove kćerke.

Bivša supruga tvrdi da je radila od 1989. do godinu dana nakon udaje za bivšeg muža, nakon čega je postala domaćica dok je on nastavio da radi i finansijski izdržava porodicu.

Ova ekonomska neravnoteža uzima ogroman danak na nju sada kada je brak okončan, jer je bila primorana da nađe gori posao da se izdržava, ostavljajući joj malo vremena za profesionalne aspiracije.

Čovjek osporava ekonomske neravnoteže na koje se poziva njegova bivša, tvrdeći da ona sada ima posao da se izdržava, bez tereta brige o djetetu, jer je njihova kćerka punoljetna i ne živi sa majkom. Štaviše, rekao je da su oboje „doprinijeli izdržavanju tereta braka“ i da nije opravdano da plati jednu od njih kao stalno zaposlenog.

Pokrajinski sud u Pontevedri odlučio je da se početna nadoknada od 120.000 evra snizi na 88.025 evra, a da muž takođe plaća svojoj bivšoj ženi penziju od 350 evra (381 dolar) mjesečno tokom tri godine, koja se ažurira godišnje u skladu sa nacionalnim indeks inflacije. Bilo koja strana može uložiti žalbu na odluku Vrhovnom sudu.

(Zanimljivost dana)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije