Zanimljivosti

Činjenice koje će vas "izuti iz cipela"

Činjenice koje će vas "izuti iz cipela"
Foto: N.N. | Činjenice koje će vas "izuti iz cipela"

Štikle za muškarce

Cipele sa štiklom prvo su nosili muškarci. Prilikom jahanja konja bile su im neophodne cipele s manjom potpeticom kako im noga ne bi ispala iz uzengija. S obzirom na to da je posjedovanje konja ujedno bio statusni simbol, cipele sa štiklom nosili su samo oni iz viših društvenih krugova.

Cipele s visokim đonom

Cipele s ravnim, visokim đonom prvo su se pojavile u Antičkoj Grčkoj za potrebe igranja predstava jer su kostimi bili izuzetno važni - glumci čije su uloge u predstavama bile tragične obuvali su cipele s visokim đonom kako bi se uzdigli i pokazali superiornost u odnosu komične likove, koji su predstave igrali u čarapama.

Lubotinov crveni đon

Čuvene Lubutinove cipele s crvenim đonom djelom su inspirisane crtežom "Flowers" Endija Vorhola. Kada je stigao prototip cipela po uzoru na crtež, Lubutin je bio zadovoljan, ali nije mogao da se otme utisku da je crtež ipak jači. U tom trenutku je vidio svoju asistentkinju kako lakira nokte crvenim lakom, uzeo je njen lak i njime prefarbao đon na cipelama.

Za mokasine zahvalite Odri Hepbern

Glamurozna Odri Hepbern uspjela je u tome da mokasine na ženama izgledaju jednako dobro kao i na muškarcima. Zasluge za popularizaciju mokasina idu upravo ovoj glumici, koja ih je nosila 1957. godine u filmu "Funny Face".

Cipele s platformom nastale iz potrebe

Zbog ekonomskih sankcija u Italiji tokom četrdesetih godina prošlog vijeka proizvođač cipela Salvatore Feragamo više nije mogao da uvozi čelik za pravljenje tradicionalnih cipela sa štiklom.

Eksperimentisao je s komadima pluta, lijepio, fiksirao i dotjerivao, sve dok prostor gdje je trebalo da bude štikla nije bio potpuno popunjen plutom. Nakon samo nekoliko nedjelja u prodaji, cipele s platformom postale su nevjerovatno popularne.

  •  Prije 4.000 godina prve cipele su napravljene od parčeta sirove kože, a štitile su stopalo od toplote i hladnoće.
  • Čak 72 odsto žena nosi cipele na štiklu, a 43 odsto tokom života makar jedanput povrijedi stopalo tokom nošenja istih.
  • U prosjeku, svaka žena godišnje kupi četiri para obuće.
  • Crvene cipele koje je Džudi Garland 1939. godine nosila u filmu "Čarobnjak iz Oza" najskuplje su cipele ikada prodate na aukciji za nevjerovatnih 665.000 dolara.
  • Smatra se da su stileto cipele pronalazak Salvatorea Feragama. On se proslavio kada je ovakve cipele optočene crvenim kristalima napravio za Merilin Monro krajem pedesetih godina.
  • 97 odsto žena smatra da nikada nisu upale u finansijski problem zbog toga što su se ponovile novim parom cipela.
  • Patike su nastale u Americi 1916. godine.
  • Prva čizma za ženu je dizajnirana za kraljicu Viktoriju 1840. godine.
  • Gotovo 88 odsto žena makar jednom kupi cipele koje su za broj manje samo zato što su "bile lijepe".
  • Sve do 18. vijeka postojale su identične cipele za lijevu i desnu nogu.
  • Smatra se da je najbolje vrijeme za kupovinu cipela podne, a ne jutro. Naučnici su dokazali da se stopalo minimalno uveća tokom kasnijih popodnevnih sati te je upravo to i razlog.
  • Marija Antoaneta je imala 500 pari cipela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije