SP Qatar 2022.

Zanimljivosti

Čuda prirode: Pećina svjetlećih crva

Čuda prirode: Pećina svjetlećih crva
Foto: Screenshot / Youtube | Čuda prirode: Pećina svjetlećih crva
N.N.

Pećinski kompleks Vaitomo jedno je od najatraktivnijih mjesta na Novom Zelandu i to zbog crva, ali ne bilo kakvih. Crvi zbog kojih su ove pećine posebne su, naime, svjetleći.

Pećina svjetlećih crva pravo je malo čudo prirode, piše "Nacionalna geografija", navodeći da je arachnocampa luminosau vrsta koja se nalazi isključivo na Novom Zelandu.

Cijela magija krije se u vlaknima na kojima se nalaze kapljice ljepljive tečnosti pomoću koje su larve ovih insekata pričvršćene na svod pećine. Kada nastane potpuni mrak, vlakna se "pale" i privlače druge insekte, ali i turiste koji im se dive.

Pećina svjetlećih crva je dio kompleksa pećina Vaitom, koji još obuhvata Ruakuri, Arnaui i Gardens Gaht pećinu. Na maorskom jeziku, "vai" znači voda, a "tomo" rupa.

Prije milion godina, mjesto na kom se danas nalaze pećine bio je prekriven vodom. Korali, školjke, skeleti riba i mali morski organizmi formirali su krečnjački sloj debljine više od 200 metara.

Kada se voda povukla, a krečnjak osušio, počele su da se formiraju brojne pećine koje su danas, između ostalog, dom ovih svjetlećih crva.

(Sputniknews.com)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije