Zanimljivosti

Divlja svinja prošetala centrom Soluna

Divlja svinja prošetala centrom Soluna
Foto: Printscreen Facebook | Divlja svinja prošetala centrom Soluna
Tanjug

Danas je centru Soluna primijećena divlja svinja kako luta u ranim jutarnjim satima, a nekoliko prolaznika je snimilo u 2.45 na centralnom Aristotelovom trgu.

Vepar se vjerovatno spustio u grad iz obližnje šume, a zatim je primijećen kako luta najužim centrom, prenosi grčki portal greekreporter.

Divlje svinje su uobičajene u cijeloj Grčkoj, ali uglavnom borave u šumama, i veoma je neobična pojava da budu viđene na centralnim trgovima većih gradova.

Prema Hristosu Vlahosu, profesoru na Kaetdri za poljoprivredu, šumarstvo i prirodno okruženje Univerziteta Aristotel, divlje svinje su uobičajena prijetnja širom Evrope.

On smatra i da građani ne bi trebalo da imaju većih problema izuzev ukoliko se izaziva panika ili ako se životinja osjeti ugroženom, kada može postati agresivna, a naravno problem izazivanja ozbiljnih saobraćajnih nezgoda takođe postoji.

Grčki poljoprivrednici su inače ovih dana pozvali vlasti da preduzmu mjere za suzbijanje eksplozivnog rasta populacije divljih svinja, koja je odgovorna za uništavanje njihovih usjeva.

Ovaj problem je, kažu, veoma veliki u nekim dijelovima Grčke, jer su veprovi koji su pobjegli sa stočarskih farmi sada formirali krda sa divljim svinjama i iz toga proizlaze "hibridne svinje" koje su izuzetno raširene i to stvara mnogo problema u vezi s upravljanjem njihovom populacijom, a s obzirom na da su izuzetno plodne.

Divlje svinje su se i ranije pojavljivale u urbanim oblastima Grčke, na primjer 2019. godine, kada je primijećen čopor ovih životinja kako luta ulicama Rafine u Atici, a slični incidenti dogodili su se i u drugim gradovima, poput Maratona, navodi greekreporter.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije