Zanimljivosti

Divlje svinje izazvale nacionalnu krizu

Divlje svinje izazvale nacionalnu krizu
Foto: Pixabay | Divlje svinje izazvale nacionalnu krizu

BRISEL - Problem brojnosti divljih svinja nekada se odnosio samo za ruralne oblasti Belgije, međutim, sada je eskalirao u nacionalnu krizu, pošto gradovi i sela osjećaju posljedice destruktivnih navika ovih divljih životinja, piše Brasels tajms.

U prethodnih 20 godina, broj divljih svinja se povećao tri puta, prema procjeni eksperata, i to samo u južnoj belgijskoj pokrajini Valoniji.

Šteta na usjevima koju su načinile divlje svinje u Valoniji, iznosila je oko 750.000 evra za 2022. godinu, pokazuju podaci Javne službe te pokrajine.

Lovačka statistika potvrđuje ovo povećanje, pa se tako broj ulovljenih divljih svinja povećao sa 10.000 na 30.000, u periodu između 2000. i 2024. godine.

Povećanje broja divljih svinja nije ograničeno samo na ruralne regione, već životinje ulaze u urbane dijelove širom Belgije, jer ih privlače skloništa i izvori hrane.

Problem sa divljim svinjama nije jedinstven samo za Belgiju, navodi Brasels tajms, dodajući da se i neki drugi evropski gradovi suočavaju sa sličnim problemima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije