Zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Dogodilo se na današnji datum, 26. novembar

Dogodilo se na današnji datum, 26. novembar
Foto: N.N. | Dogodilo se na današnji datum, 26. novembar
N.N.

Danas je utorak, 26. novembar, 330. dan 2019. Do kraja godine ima 35 dana.

1504. - Umrla španska kraljica Isabela Prva Katolička, kraljica Kastilje od 1474, čijom su udajom 1479. za Fernanda Drugog Aragonskog spojene Kastilja i Aragon i stvorena Španija. U nastojanju da ojačaju rimokatoličku crkvu i monarhiju, 1480. su utemeljili zloglasni sud inkvizicije, a 1492. su protjerali Jevreje iz Španije. Borbe s Mavarima su pobjedonosno okončali 1492, protjeravši ih iz južne španske pokrajine Granade, iste godine su opremili ekspediciju španskog moreplovca italijanskog porijekla Kristofora Kolumba koja je otkrila Ameriku, a 1503. su od Francuske preoteli Napuljsku kraljevinu.

1648. - Papa Inoćentije Deseti je osudio Vestfalski mir kojim je mjesec dana ranije okončan Tridesetogodišnji rat.

1703. - U dvodnevnoj "Velikoj oluji" u južnoj Engleskoj poginulo je najmanje 8.000 ljudi.

1744. - Umro italijanski graditelj violina Đuzepe Gvarneri, uz Antonija Stradivarija najveći majstor izrade klasičnih violina. Njegovih 200 violina dugo nije bilo zapaženo, ali ih je popularnim učinio čudesni violinista Nikolo Paganini.

1855. - Umro poljski pisac jevrejskog porijekla Adam Mickijevič, najveći poljski romantičar, čija djela odlukuje izuzetno bogat i slikovit jezik. Umro je u Otomanskom carstvu, u koje je došao u vrijeme Krimskog rata, namjeravajući da formira poljske legione za borbu protiv Rusije. U idiličnom epu posvećenom rodnom kraju - "Pan Tadeuš", najvećem djelu poljskog romantizma, opisao je staru Poljsku koja nestaje. Ostala djela: zbirke pjesama "Balade i romanse", "Krimski soneti", epovi "Gražina", "Konrad Valenrod", drama "Zdušnice", politička brošura "Knjige poljskog naroda i hodočasništva poljskog", ciklus predavanja "Slovenske književnosti".

1857. - Zasjedanje prvog australijskog parlamenta otvoreno u Melburnu.

1880. - Velike sile su prisilile Otomansko carstvo da Crnoj Gori preda Ulcinj, koji su Crnogorci zauzeli u ratu od 1876. do 1878.

1893. - Umro srpski filozof, pisac i političar Milan Kujundžić Aberdar, jedan od prvih profesora filozofije na beogradskoj Velikoj školi, član Srpske kraljevske akademije, predsjednik Skupštine Srbije i ministar prosvjete. Studirao je u Beču, Minhenu i Parizu, diplomirao u Oksfordu. U mladosti je bio jedan od vođa Ujedinjene omladine srpske i urednik njenog glasila "Mlada Srbadija". Stihovi tog izrazitog romantičarskog pjesnika pozivali su na borbu protiv ugnjetača, za oslobođenje i ujedinjenje porobljene braće. Djela: "Kratki pregled harmonije u svijetu", "Ide li svijet nabolje ili nagore", "Filozofija u Srba", "Šta je i koliko u nas urađeno na lođici" , spjev "Srpski patrijarh", balada "Nevjesta hajdukova".

 

1914. - Eksploziju na britanskom ratnom brodu "Bulvork" u Prvom svjetskom ratu, u trenutku kad je u njega ukrcavana municija, preživjelo je samo 12 od 750 članova posade.

1922. - Otvorena grobnica faraona Tutankamona, koju je u Dolini kraljeva kod Luksora otkrio engleski arheolog Hauard Karter.

1939. - Napadom sovjetske armije počeo sovjetsko-finski rat. U oktobru 1939. SSSR je postavio snažne garnizone u Litvaniji, Letoniji i Estoniji i od Finske zatražio dio teritorije za bolju odbranu Lenjingrada i zaštitu murmanske pruge. Pošto je to vlada u Helsinkiju odbila, sovjetska armija je prodrla u Finsku, a poslije proboja fronta 12. marta 1940. godine potpisan je mir kojim je SSSR dobio tražene oblasti.

1940. - Po naređenju vođe nacističke Njemačke Adolfa Hitlera u Varšavi u Drugom svjetskom ratu stvoren geto u koji su esesovci satjerali oko pola miliona Jevreja iz Varšave i drugih poljskih mjesta i iz Njemačke. Desetine hiljada Jevreja je tu umrlo od gladi i bolesti, a više od 310.000 je otpremljeno u logore smrti i ubijeno u gasnim komorama. Preživjeli su 1943. podigli ustanak, ali su gotovo svi ubijeni u divljačkoj odmazdi nacista.

1942. - U Bihaću u Drugom svjetskom ratu osnovano Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije i 54 delegata su izabrala Izvršni odbor AVNOJ-a na čelu sa dr Ivanom Ribarom. Bila je to neka vrsta vlade na oslobođenim teritorijama do Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu 1943. koje je izabralo Nacionalni komitet.

1949. - Indija prihvatila ustav kao federalna republika u okviru britanskog Komonvelta.

1952. - Umro švedski istraživač i putopisac Sven Anders Hedin, koji je predvodio ekspedicije u Tarimskoj kotlini, Sinkjangu, na Tibetu, u Mongoliji i u području Himalaja. Djela: "Kroz azijske pustinje", "U srcu Azije", "Južni Tibet", "Transhimalaji", "Kopnom u Indiju", "Na velikoj plovidbi", "Od pola do pola".

1965. - Francuska lansirala svoj prvi vještački satelit.

1967. - U poplavama u centralnom Portugalu poginulo najmanje 250 ljudi.

1968. - Umro njemački pisac Arnold Cvajg, čija su djela - na osnovu iskustva stečenog u Prvom svjetskom ratu - prožeta antimilitarizmom, gorkom ironijom i kritičkom analizom društva. Djela: romani "Slučaj narednika Griše", "Mlada žena godine 1914.", "Verdensko vaspitanje", lirska proza "Novele o Klaudiji".

1970. - Jedan bolivijski slikar, obučen kao sveštenik, pokušao je da u glavnom gradu Filipina - u Manili ubije papu Pavla Šestog, ali nije uspio.

1978. - Muslimanski vjerski lideri i političari koji su nastojali da obore šaha Rezu Pahlavija proglasili generalni štrajk kojim je Iran paralizovan.

1979. - Pad pakistanskog "boinga 707" u Saudijskoj Arabiji nije preživio niko od 156 putnika i članova posade.

1986. - Od iranske rakete koja je pala u irački glavni grad Bagdad poginulo 48 civila.

1987. - Tajfun usmrtio 270 Filipinaca i razorio oko 14.000 kuća.

1990. - Savjet bezbjednosti UN odobrio mirovni plan za Kambodžu.

1993. - Prvi generalni štrajk u Belgiji poslije skoro pola vijeka paralizovao privredu i saobraćaj i primorao vladu na pregovore sa sindikatima.

1998. - U zajedničkoj deklaraciji, potpisanoj tokom posjete kineskog predsjednika Đanga Cemina, Japan izrazio "duboko kajanje" zbog akcija koje je preduzeo u Kini u Drugom svjetskom ratu.

2000. - U Rumuniji su održani predsjednički parlamentarni izbori, na kojima je za novog predsjednika izabran Jon Iliesku.

2004. - Visoki predstavnik za BiH Pedi Ešdaun poništio Zakon o pomilovanju zato što ugrožava vladavinu prava.

2009. - Britanski ljekari obavili prvu operaciju rektalnog tumora ultrazvukom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Šta je ishrana prema bioritmu?

Marketing tim / 09.12.2019 14:56

Već dugo traje rasprava o vezi između onoga što jedemo i vremena kada jedemo. Svi smo čuli klasične tvrdnje: “ako želite smršati, nemojte jesti nakon 19:00 sati”, “ujutro, na prazan želudac, prvo popijte čašu tople vode s limunom” i tome slično.

Neke od tih tvrdnji su naučno dokazane, a neke nisu, no činjenica je da ciklus kretanja Sunca utječe na mnoge od procesa koji se odvijaju u našim tijelima, uključujući i probavljanje hrane.

Hronobiologija je grana biologije koja proučava ritam živih organizama. Mnogi procesi koji imaju fiziološku i nutritivnu važnost za naše tijelo odvijaju se u 24-satnim ciklusima.

 

Na naš unutrašnji sat djeluju signali iz naše okoline, kao što su svjetlo i tama, zvukovi, vremenski uslovi, te uzimanje jela ili pića.

Nedavna su istraživanja pokazala da vrijeme uzimanja obroka može imati značajnu ulogu u regulaciji tjelesne težine. U jednom istraživanju provedenom na ljudima koji su provodili dijetu za mršanje kod osoba koje su svoj glavni obrok uzimale kasno (nakon 15:00 sati) gubitak tjelesne težine bio je značajno manji nego kod osoba koje su taj obrok uzimale ranije (prije 15:00 sati) 1.

6 načina da se uskladite sa svojim biološkim satom:

  • Dan započnite sa zdravim i kompletnim doručkom
  • Pojedite tri glavna obroka i po potrebi jedan ili dva zdrava međuobroka
  • Ako je moguće, planirajte svoje dnevne obroke i izbjegavajte preskakanje glavnih obroka
  • Vaši obroci neka budu uravnoteženi i potrudite se ne povećavati energetski unos tokom dana
  • Uskladite svoj raspored obroka – izbjegavajte odlaganje ručka
  • Jedite redovno – nađite raspored koji vam odgovara i potrudite ga se maksimalno pridržavati.

Zamjenski obroci

Ali, šta ako nemate vremena za pripremu obroka? Možda kasnite na sastanak, zaspali ste ili jednostavno želite više vremena posvetiti nekom hobiju – današnji užurbani ritam ponekad ne ostavlja dovoljno vremena za sve naše interese.

 

U tom slučaju, dobar izbor su zamjenski obroci za kontrolu tjelesne težine, kao što su Formula 1 shake-ovi. U brojnim istraživanjima 2 zamjenski obroci su se pokazali praktičnom metodom kontrole težine, kao i izvorom ključnih nutrijenata potrebnih organizmu.

Da bi se taj cilj mogao postići, zamjenski obroci moraju biti vrhunski i naučno istraženi, te ispunjavati pojedinačne potrebe ljudi kako bi svakome pružili ono što im je potrebno.

Herbalife Nutrition Formula 1 Nutritional Shake Mix predstavlja bogat i kremast shake koji se može pripremiti za nekoliko sekundi i nudi odlično uravnotežene količine visokokvalitetnih proteina, te esencijalnih makronutrijenata i mikronutrijenata, što ga čini odličnim zamjenskim obrokom za kontrolu tjelesne težine 3.

 

1 Garaulet M, Gómez-Abellán P, Alburquerque-Béjar JJ, Lee YC, Ordovás JM, Scheer FA. Timing of food intake predicts weight loss effectiveness. Int J Obes (Lond) 2013 Jan; 29.

2 Heymsfield SB, van Mierlo CA, van der Knaap HC, Heo M, Frier HI. Weight management using a meal replacement strategy: meta and pooling analysis from six studies. (Kontrola tjelesne težine uz pomoć strategije zamjenskih obroka: meta analiza i pooling analiza iz šest ispitivanja) Int J Obes Relat Metab Disord. 2003;27(5):537-49

3 Za kontrolu težine: Zamjena dva glavna dnevna obroka zamjenskim obrocima u sklopu ishrane s ograničenim energetskim unosom pridonosi gubitku tjelesne težine. Za zadržavanje optimalne težine: Zamjena jednog od glavnih dnevnih obroka zamjenskim obrokom u sklopu prehrane s ograničenim energetskim unosom pridonosi održavanju tjelesne težine nakon gubitka tjelesne težine.

Najčitanije