Zanimljivosti

Elektronsko prošenje u Kini

Elektronsko prošenje u Kini
Foto: N.N. | Elektronsko prošenje u Kini

Smart telefoni i QR kodovi postali su popularni kod beskućnika u Kini, koji na ovaj način prikupljaju novac.

Naime, Kina, kao jedna od najvećih i najbrže rastućih ekonomija, stvorila je dugogodišnji plan za oslobađanje od papirnog novca i potpuno prebacivanje na elektronsko plaćanje.

Ovaj trend nije zaobišao ni najugroženije slojeve društva, pa tako i prosjaci na ulicama novac mogu prikupiti putem elektronskog plaćanja i čitanja QR kodova sa smart telefona.

Svako ko poželi da udijeli nešto novca prosjacima u Kini to sada može učiniti preko svog smart telefona skenirajući QR kod koji se nalazi kod prosjaka i na taj način im pomoći u njihovoj teškoj situaciji.

Lokalni mediji u gradu Džinan u kineskoj provinciji Šandong izvještavaju da je najveći broj ovakvih prosjaka na ulicama koje su uglavnom rezervisane za turiste.

Svi turisti koji posjeduju neku od aplikacija za elektronsko plaćanje, kao što su Alipay, WeChat ili Walet, mogu da skeniraju barkod koji su beskućnici odštampali na papiru i na taj način da im doniraju novac.

Jedno od osnovnih pitanja koje je javnost postavila je kako je moguće da beskućnici koji se svakodnevno bore za preživljavanje mogu da posjeduju moderne smart telefone?

Sudeći po izvještajima lokalnih medija, ta pojava u ovoj provinciji nije rijetkost. Jedan od beskućnika kojeg su novinari sreli je osoba s mentalnim problemima, a QR kod koji je imao kod sebe je napravila njegova porodica u nadi da će mu na taj način pomoći da zaradi.

Osim činjenice da beskućnici mogu da zarade za preživljavanje, ovaj vid pomoći pozitivno utiče i na njihovo uključivanje u društvo. Naime, jedna od vodećih kineskih kompanija za digitalni marketing "China Channel" omogućila je beskućnicima i dodatnu zaradu pod uslovom da koriste QR kodove koje je proizvela ova kompanija.

Od trenutka pokretanja digitalnog prošenja, kineski beskućnici su uspjeli da prikupe i do 680 dolara mjesečno, što je solidna zarada u ovoj azijskoj zemlji.

Cijeli koncept elektronskog prošenja još zvuči suludo strancima koji posjećuju ovu zemlju, međutim mediji ističu da Kina prednjači u svijetu elektronskog plaćanja te se predviđa da će uskoro biti prva zemlja koja će se u potpunosti osloboditi papirnog novca.

Zapadni prosjaci nisu daleko od kineskih kada je u pitanju elektronsko prikupljanje novca. Tokom 2016. godine profesionalni prosjak iz SAD Demijen Preston je prikupljao novac sa čitačem kreditnih kartica i na taj način završio na svim novinskim naslovnicama.

(Oddycentral.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije