Zanimljivosti

Evropska plaža koja je greškom "odglumila" egzotiku Tajlanda

Evropska plaža koja je greškom "odglumila" egzotiku Tajlanda
Foto: Print Screen/Instagram/visitscotland | Evropska plaža koja je greškom "odglumila" egzotiku Tajlanda

Prošle godine ova plaža je, prema izboru izdavača "Lonely Planet", zauzela treće mjesto na listi najljepših plaža u Evropi, a 2009. godine, Tajlandska turistička zajednica je slučajno upotrijebila sliku ove plaže da promoviše svoju plažu Kai Bae.

Škotski Hebridi. Zvuči kao zdravstveni problem, ali je zapravo mnogo prijatniji fenomen. Poznata su i kao Zapadna ostrva i dio su sjeverne Škotske koju možda nikada nećete povezati sa hladnom i kišnom klimom na fotografijama.

Ovaj arhipelag takođe uključuje neka od najvećih ostrva Škotske kao što su Luis i Haris, a čak 50 ostrva je još uvijek nenaseljeno. Postoje i mnoga područja čija je priroda zaštićena zakonom: vjerovatno biste očekivali planine, močvare, zelena polja i more, ali da li biste očekivali i bijele peščane plaže?

Mnogi su prijatno iznenađeni prizorom koji više podsjeća na Karibe nego na Škotsku. Jedna od najpopularnijih ovakvih plaža je tzv. Zapadna plaža u Bernereju. Prošle godine, prema Lonely Planet-u, zauzela je treće mjesto na listi najljepših plaža u Evropi, a 2009. godine, Tajlandska turistička zajednica je slučajno upotrebila sliku ove plaže da promoviše svoju plažu Kai Bae.

Ostale prelijepe plaže su Luskentire i Vatersay Bay, a možete ići dublje prema moru, u "morsku šetnju" sa kitovima i delfinima.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Muz (@muztimesofwander)

Iako su slabo naseljena, ova ostrva i dalje pružaju bogat sadržaj koji svjedoči o nekadašnjim zlatnim vremenima. To su, na primjer, dvorac Levs u Stornoveju ili zamak Kisimul u Bariju, stare viktorijanske vile, selo Gearanan Blekhaus i škotska verzija Stounhendža, Kalanais.

Ovdje ćete pronaći vrijeme i mjesta za šetnju, plivanje, planinarenje, surfovanje... I mnogi pronađu savršeno mjesto za prosidbu (o, da, veoma je romantično).

 

Možete da boravite u starim tradicionalnim kućama koje kao da su još uvijek zakopane u zemlju, ali i u lijepim butik hotelima. Najbolje vrijeme za posjetu je tokom proljeća, odnosno od kraja aprila do kraja juna.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije