Zanimljivosti

Grad Gotam zaista postoji i poznat je po "ludilu"

Grad Gotam zaista postoji i poznat je po "ludilu"
Foto: Ilustracija | Grad Gotam zaista postoji i poznat je po "ludilu"

Vjerovatno ni najzagriženiji obožavaoci Betmena ne znaju da njegov rodni grad Gotam stvarno postoji i da je čak poslužio kao inspiracija za čuveni strip i seriju filmova o čovjeku šišmišu.

Gotam se nalazi u Engleskoj, i ima 1.600 stanovnika. Ovo seoce postalo je čuveno po priči u kojoj su njeni žitelji odglumili masovno ludilo. I to sa dobrim razlogom. To se dogodio u 13. vijeku. Kralj Džon je želio da izgradi put koji će prolaziti kroz selo (modernim jezikom rečeno, autoput), koji bi on lično koristio.

Međutim, kraljevski put je značio i velike takse za one koji ga koriste, čime bi žitelji Gotama bili najviše pogođeni. Seljaci su se organizovali i odlučili da glume da su svi poludjeli. U to vrijeme, ludilo je bilo smatrano za zaraznu bolest, a računali su na to da će se kralj uplašiti od bolesti i odustati od gradnje skupog puta. 

Kasnije je pisac Vašinton Irving, u 19. vijeku, pisao o Njujorku, nazivajući ga modernim Gotamom. U njegovu čast, Bil Finger, jedan od tvoraca Betmena, nazvao je rodni grad čovjeka-šišmiša Gotam.  

(Srbija danas)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije