Zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Impresivna "rijeka velikog kamenja" u Rusiji

Impresivna "rijeka velikog kamenja" u Rusiji
Foto: N.N. | Impresivna "rijeka velikog kamenja" u Rusiji
N.N.

Najinteresantniji prizor parka Taganai u južnom dijelu Uralskih planina, "rijeka velikog kamenja", sastoji se od hiljada velikih stijena koje sijeku put kroz gustu šumu borova.

Ovakve "rijeke" se mogu pronaći u cijelom svijetu, od bugarskog grada Vitoša, do Folklandskih ostrva, ali nijedna nije impresivna kao "rijeka velikog kamenja" u Rusiji, koja se nalazi u regiji Čeljabinsk.

Dugačka je šest kilometara. Ova ogromna konglomeracija kamenja počinje u obliku malih "potoka", širine od oko dvadeset metara, koji se kasnije spajaju u "rijeku" koja je široka prosječno 200 metara, dok na nekim mjestima dostiže i širinu od 700 metara.

Ovaj prirodni fenomen se nalazi u parku Taganai i jedan je od najimpresivnijih u cijeloj Rusiji. Postoje mnoge priče i legende o tome kako je ova "Rijeka velikog kamenja" nastala na južnom dijelu Urala, ali naučnici vjeruju da je to rezultat različitih erozija i kamenja koje se otkidalo sa viših vrhova Taganaia prije više od 10.000 godina, a koje se zatim spustilo u doline, ostavljajući za sobom trag aventurina, odnosno kvarca. Ono što izdvaja ovu od ostalih "kamenih rijeka" u svijetu i ono što opravdava njeno ime je način na koji siječe borovu šumu kao prava rijeka, jedina koja se nije pomjerila ni centimetar hiljadama godina.

Sloj kamenja, koje je teško i do 10 tona, je dubok četiri do šest metara, što bilo kakvu vegetaciju osim lišaja čini nemogućom. Jedini izuzetak su dva stara bora koja rastu u "rijeci".

Iako je posmatranje ove pojave izbliza nevjerovatno iskustvo, najbolje ju je gledati iz ptičje perspektive.

(Odditycentral)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije