Zanimljivosti

Indijski mogul napravio vilu na neboderu

Indijski mogul napravio vilu na neboderu
Foto: N.N. | Indijski mogul napravio vilu na neboderu

Indijski grad Bangalore je dom jedne od najluksuznijih vila na svijetu - replike Bijele kuće koja se nalazi na krovu nebodera.

Vidžaj Malja, predsjednik kompanije "United Breweies", oduvijek je bio poznat kao jedan od najvećih tajkuna u Indiji, ali kada je 2010. godine objavio da planira da izgradi luksuznu vilu po uzoru na Bijelu kuću na velikom neboderu u Bangladoreu, ljudi su pomislili da je to previše, pa čak i za njega.

On nije želio da odustane od ove ideje i njegov dom iz snova je počeo da dobija svoj oblik početkom 2016. godine. Na njegovu žalost, vlasti u Indiji su započele istragu o porijeklu njegove imovine, zbog čega je ubrzo pobjegao u Veliku Britaniju, ostavljajući svoj dom nedovršenim.

Postavljena na 33. spratu Kingsfišer tornja, ova luksuzna vila pokriva više od 40.000 kvadratnih metara, a navodno je trebalo da ima i sopstveni vinski podrum, unutrašnji bazen, vanjski bazen, teretanu, saunu, kao i helidrom na krovu vile. Međutim, ostalo je nejasno koliko je stvari od najavljenih zapravo završeno. Zgrada sama po sebi sa vanjske strane izgleda završeno, međutim uočljivi su detalji na vanjskoj fasadi koji su ostali nedovršeni.

Malja, sin osnivača kompanije "United Breweries" Vitala Malje, pobjegao je iz Indije u martu 2016. godine nakon pokretanja istrage o porijeklu njegove imovine, nakon što je navodno posudio veće količine novca koji nikada nije vratio. On uspješno izbjegava optužnice još od tada, a Indija godinama pokušava da sklopi dogovor sa Velikom Britanijom o njegovoj deportaciji. Malja nikada nije stigao da se useli u svoju vilu na krovu nebodera, a ukoliko bude uhapšen i dokaže se njegova krivica, vila će biti prodata da bi se pokrili i platili dugovi koje je stvorio.

"Zbog optužnice za pranje novca, ishod ove tužbe će biti zapljena imovine, ukoliko se ne dokaže krivica, banka će pokušati da zadrži ovu imovinu u nadi da će naplatiti dugovanja koja joj pripadaju", rekao je S.S. Naganad, viši savjetnik suda u Indiji.

Stručnjaci koji su procjenjivali vrijednost vile su istakli da je samo vanjski dio ove luksuzne kuće završen, te da je ostalo još mnogo unutrašnjih radova. Ipak, kako je sama vila napuštena već nekoliko godina, vremenske prilike su uticale i na vanjsku fasadu.

Ostalo je nejasno da li će se Vidžaj Malja ikada vratiti u svoju Bijelu kuću na krovu zgrade i bez obzira što je kuća napuštena već nekoliko godina, ona i dalje puni novinske naslove lokalnih medija, ali i privlači veliku pažnju svjetskih novinskih portala.

(Oddycentral.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije