Zanimljivosti

Italijanski gorštaci potiču iz Škotske?

Italijanski gorštaci potiču iz Škotske?
Foto: Ilustracija | Italijanski gorštaci potiču iz Škotske?

Hiljade Italijana su emigrirale u Škotsku početkom 20. vijeka. To je činjenica koja je nepobitna. Međutim, sada su se pojavile nove tvrdnje da su Škoti prije oko 400 godina naseljavali dio italijanskih Alpi, gdje su ostali njihovi potomci, koji se po mnogo čemu razlikuju od ostalih Italijana.

Naime, visoko u planinama sjeverne Italije, svega nekoliko kilometara od granice sa Švajcarskom, nalazi se selo Guro, gdje ljudi govore čudnim dijalektom, koji ne razumiju čak ni seljani iz susjednih sela u dolini. Imaju prilično čudna prezimena, a žene nose tradicionalne nošnje koje izgledaju poput škotskog tartana (poznatog kariranog materijala).

Jedno od mogućih objašnjenja jeste da su njihovi preci zapravo pripadnici jedinice škotske vojske "Garde Ecossaise", koji su služili pod francuskim kraljem. Legenda kaže da su vojnici, vraćajući se kući nakon jednog poraza, zastali da se odmore u ovom selu, ali kako je došla zima, bili su primorani da ostanu. Seljani su uvjereni da ti Škoti nikad nisu ni došli do svoje domovine, već su ostali u ovom selu. Te priče slušam još od svog djetinjstva", kaže Alma Dresti, koja je rođena i odrasla u ovom selu.

"Znam da je možda riječ o legendi, ali ja volim da vjerujem u tu legendu i mislim da tu ima neke istine", kaže Drestijeva.

"Nekad samu sebe uhvatim kako zamišljam te mlade vojnike koji željno idu svojoj kući, ali kojima se toliko svidjelo naše selo da su ostali", kaže ona.

Takođe, postoji i priča da su škotski vojnici oteli djevojke iz susjednog sela, koje su oženili u tajnosti, probudivši sveštenika u zoru. Drestijeva kaže da upravo ovo može objasniti običaj da se u njenom selu vjenčanja dešavaju u rano jutro, a svadbe sedam dana prije pravog vjenčanja, jer su navodno i Škoti slavili otmicu djevojaka cijelu noć, prije nego što su probudili sveštenika.

"U našem selu je do pedesetih godina prošlog vijeka vladala tradicija da se svadbe proslavljaju sedam dana prije stvarnog vjenčanja. To su uradili i moji roditelji, koji su se vjenčali 1951. godine. Imali su prvo svadbu, zatim se svako vratio svojoj kući, da bi se za sedam dana vjenčali u šest ujutro, u seoskoj crkvi", kaže Drestijeva.

Inače, tradicionalna nošnja koja podsjeća na Škotsku već vijekovima se nosi u ovom selu, a zove se patriti, što mnogi vjeruju da je nastalo od imena Patrik, koje je često u Škotskoj, ali ne i u Italiji.

(BBC)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije