Zanimljivosti

Kada vidite valove "kockastog" oblika, odmah izlazite iz mora (VIDEO)

Kada vidite valove "kockastog" oblika, odmah izlazite iz mora (VIDEO)
Foto: Youtube / Printscreen | Kada vidite valove "kockastog" oblika, odmah izlazite iz mora (VIDEO)

​Svako ko je živio uz veliku vodenu površinu svjestan je prirodnih opasnosti koje se mogu pojaviti. Snimak prikazuje lijep, ali rizičan fenomen koji se događa širom svijeta, kada su u pitanju valovi u okeanu. Svi znamo što su valovi - oblici vode koji se kreću duž vode prije nego što se slome na obali. Ali, iako obično nisu kvadratni, ovaj fenomen pokazuje da mogu biti takvi i izazvati probleme.

Iako je teško zamisliti da se valovi kreću pod uglom potrebnim za stvaranje kvadrata, to se događa. Iz vazduha, to može izgledati kao da postoji mreža ispod vode koja stvara čudne oblike. U stvarnosti, kvadratni valovi nastaju kada se dva vala sastanu pod različitim uglovima, obično kao rezultat različitih vremenskih obrazaca, piše "Unilad".

Kvadratni valovi su povezani s jakim lokalnim plimnim valovima i mogu biti opasni. Mogu dostići visinu od tri metra i nestati brzo, uzrokujući nesreće i brodolome. Prema Evropskoj svemirskoj agenciji, kvadratni valovi bili su odgovorni za mnoge brodske nesreće u prošlosti, iako neki tvrde da su manje opasni nego što se misli.

Iako možemo biti fascinirani njihovim izgledom, uvijek treba biti oprezan u okeanu i izbjegavati surfanje u valovima ako nismo sigurni u svoje sposobnosti. Snimka valova u akciji prikazuje njihovu snagu, dok osoba s obale posmatra događaj. Ti valovi mogu se dogoditi bilo gdje u svijetu, a najpoznatije mjesto za njihovo posmatranje je ostrvo Ile de Re u Francuskoj, prenosi "Klik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije