Zanimljivosti

Kako je izgledao prvi digitalni sat?

Kako je izgledao prvi digitalni sat?
Foto: N.N. | Kako je izgledao prvi digitalni sat?

Da li ste se ikada zapitali koji genijalni um je kreirao prvi digitalni sat?

Radi se o Tomasu Bromliju, inženjeru i amateru pronalazaču, koji je poznat kao dizajner jednog od prvih digitalnih satova još davne 1961.godine. Slavni dizajn je kreiran unutar Tomasove radionice koja se nalazila u šupi njegove kuće.

Tomas, koga članovi porodice smatraju "ludim profesorom", stvorio je prototip digitalnog sata u svom domu u Jorkširu u Engleskoj, a takođe je dobio nagradu na salonu pronalazača u Briselu 1964. godine.

Dok je Bromli držao patent za dizajn tri godine, kasnije je izabrao da ga ne obnovi - potez koji ga je koštao milione dolara!

Samo godinu dana nakon što je patent istekao, rečeno je da su Japanci otpočeli proizvoditi užasno slične satove koje su prodavali kao alvu.

Podsjećajući se ovog sata i njegovog mesta Bromlijev sin Dejvid je rekao: "Stajao je uvijek na komodi moje majke." Dejvid je oca opisao kao ižinjera elektronike tokom dana i pronalazača u kojeg se pretvarao tokom noći.

Prototip ikoničnog sata nedavno je prodat za $589 dolara (iznad svoje procenjene cene od 460 dolara) kupcu u Velikoj Britaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije