Zanimljivosti

Kameno oruđe iz Kenije pružilo novi uvid o ljudskim precima

Kameno oruđe iz Kenije pružilo novi uvid o ljudskim precima
Foto: N.N. | Kameno oruđe iz Kenije pružilo novi uvid o ljudskim precima

Kameno oruđe i drugi predmeti sa praistorijskih lokacija u Keniji daju uvid u nastanak nekih ključnih oblika ljudskog ponašanja, a možda i odnos sa dalekim rođacima, navodi se u novom istraživanju.

Naučnici ne mogu biti sigurni da li su te predmete napravili pripadnici naše vrste homo sapiens ili bliski rođaci koji su izumrli. Predmeti stari oko 320.000 godina približno su iste starosti ili su malo stariji od najstarijeg fosila homo sapijensa pronađenog u Maroku.

Kameno oruđe pokazuje "osnove porijekla i modernog ljudskog ponašanja", rekao je naučnik Ričard Post iz Instituta "Smitsonijan".

Oruđe je mnogo manje i sofisticiranije od starijih kamenih alata u obliku suze koji su pronađeni u južnoj Keniji. Neki su od vulkanskog kamena  opsidijana, koji nije tipičan za to područje, što znači da su stanovnici putovali kilometrima kako bi ga pronašli.

Takvi "izleti" vjerovatno su doveli do susreta homo sapijensa i naših bliskih rođaka, navodi se u istraživanju i dodaje da su se homo sapijensi vjerovatno povezali s njima kako oni ne bi bili ugroženi kada neko drugi dolazi na njihovu teritoriju.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije