Zanimljivosti

Kane Tanaka, najstarija osoba na svijetu, proslavila rođendan

Kane Tanaka, najstarija osoba na svijetu, proslavila rođendan
Foto: Screenshot/YouTube | Kane Tanaka, najstarija osoba na svijetu, proslavila rođendan

Najstarija osoba na svijetu proslavila je 119. rođendan u Japanu, najavljujući da je odlučna produžiti rekord za još jednu godinu, piše u ponedjeljak britanski Guardian.

Kane Tanaka, koja voli gazirana pića i čokoladu, obilježila je veliki dan u nedjelju s osobljem u staračkom domu u kojem živi u prefekturi Fukuoki na jugozapadu Japana, prema medijskim izvještajima.

Ginisova knjiga rekorda priznala je Tanakinu dob u martu 2019, kada je imala 116 godina. Postigla je japanski dobni rekord svih vremena kada je u septembru 2020. dosegla 117 godina i 261 dan.

Rođena 1903. - godine kada su braća Rajt izvela svoj prvi let na motorni pogon i kada je održan prvi Tour de France - Tanaka je proživjela pet japanskih carskih vladavina i nada se dostići 120. rođendan, prenijela je novinska agencija Kyodo. 

Tanaka, koja je rođena šest mjeseci prije Džordža Orvela, jedna je od velikog i sve većeg broja japanskih stogodišnjaka.

U procjeni objavljenoj u se uoči godišnjeg Dana poštovanja starih, japansko ministarstvo zdravstva reklo je da je rekordnih 86.510 ljudi u dobi od sto ili više godina, što je povećanje od 6.060 u odnosu na prethodnu godinu.

Žene čine veliku većinu stogodišnjaka, a muškarci čine nešto više od 10.000, saopštilo je ministarstvo.

(Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije