Zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Kineski par držao 10.000 pčela na balkonu zgrade

Kineski par držao 10.000 pčela na balkonu zgrade
Foto: N.N. | Kineski par držao 10.000 pčela na balkonu zgrade
N.N.

​Tokom cijele jedne godine, jedan par u Kini je provocirao svoje komšije držeći na balkonu stambene zgrade košnicu sa 10.000 pčela.

Policija je pozvana u stambenu zgradu u obalskom gradu Ningbou nakon što je par koji živi tamo više puta ignorisao molbe komšija za hiljade pčela koje su držali na balkonu.

Prije skoro godinu dana neimenovani par je postavio košnicu na balkon u nadi da će balkon koristiti kao "apartman za ubod pčela", koji je navodno oblik alternativne medicine za koji se vjeruje da pomaže kod bolesti reumatskog artritisa.

Insekti su se počeli razmnožavati unutar košnice i uskoro je njihov broj dostigao 10.000 te su počeli opasno da smetaju drugim stanarima u zgradi.

Komšije su uputile niz žalbi ovom paru, međutim oni su svaki put odbili da pomjere svoje "kućne ljubimce" sa balkona. Zbog ove neposlušnosti stanari su bili prinuđeni da pozovu policiju.

"Drugi stanari u kompleksu su mogli opasno da nastradaju zbog vaših pčela. Šta da je neko od njih bio alergičan na ubod. Jeste li razmišljali o tome", rekao je policajac ženi koja sa suprugom drži pčele, međutim ona se nije pretjerano obazirala na ove rečenice.

Ona smatra da ubod pčele nije ništa opasno te da je i ona sama bila ubodena mnogo puta.

"Mi smo se emotivno vezali za ove pčele i ne želimo da ih pomjerimo", rekla je Kineskinja.

Ipak, ovaj par je na kraju pristao da izmjesti košnicu na neko drugo mjesto, jer im je zaprijećeno kaznom od 74 dolara dnevno ukoliko to ne učine što prije.

Par je takođe naišao na niz kritika na društvenim mrežama, gdje ih je većina korisnika opisala kao sebične jer su dovodili u opasnost svoje komšije.

"Možeš da držiš i dinosaurusa, ali samo pod uslovom da on ne utiče na druge u tvojoj okolini", glasio je jedan od komentara.

I drugi korisnici su napisali da se dive komšijama koje su izdržale sve ovo vrijeme bez intervencije, te da je bilo krajnje vrijeme da pozovu policiju.

Ovo nije prvi slučaj da je neko odlučio da drži pčele kao kućne ljubimce. Tokom 2017. godine jedan par takođe iz Kine je uhapšen jer je u dnevnom boravku držao košnicu koja je imala preko 12.000 pčela, jer im je feng šui ekspert rekao da pčele donose dobru sreću.

(ODDYCENTRAL.COM)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Šta je ishrana prema bioritmu?

Marketing tim / 09.12.2019 14:56

Već dugo traje rasprava o vezi između onoga što jedemo i vremena kada jedemo. Svi smo čuli klasične tvrdnje: “ako želite smršati, nemojte jesti nakon 19:00 sati”, “ujutro, na prazan želudac, prvo popijte čašu tople vode s limunom” i tome slično.

Neke od tih tvrdnji su naučno dokazane, a neke nisu, no činjenica je da ciklus kretanja Sunca utječe na mnoge od procesa koji se odvijaju u našim tijelima, uključujući i probavljanje hrane.

Hronobiologija je grana biologije koja proučava ritam živih organizama. Mnogi procesi koji imaju fiziološku i nutritivnu važnost za naše tijelo odvijaju se u 24-satnim ciklusima.

 

Na naš unutrašnji sat djeluju signali iz naše okoline, kao što su svjetlo i tama, zvukovi, vremenski uslovi, te uzimanje jela ili pića.

Nedavna su istraživanja pokazala da vrijeme uzimanja obroka može imati značajnu ulogu u regulaciji tjelesne težine. U jednom istraživanju provedenom na ljudima koji su provodili dijetu za mršanje kod osoba koje su svoj glavni obrok uzimale kasno (nakon 15:00 sati) gubitak tjelesne težine bio je značajno manji nego kod osoba koje su taj obrok uzimale ranije (prije 15:00 sati) 1.

6 načina da se uskladite sa svojim biološkim satom:

  • Dan započnite sa zdravim i kompletnim doručkom
  • Pojedite tri glavna obroka i po potrebi jedan ili dva zdrava međuobroka
  • Ako je moguće, planirajte svoje dnevne obroke i izbjegavajte preskakanje glavnih obroka
  • Vaši obroci neka budu uravnoteženi i potrudite se ne povećavati energetski unos tokom dana
  • Uskladite svoj raspored obroka – izbjegavajte odlaganje ručka
  • Jedite redovno – nađite raspored koji vam odgovara i potrudite ga se maksimalno pridržavati.

Zamjenski obroci

Ali, šta ako nemate vremena za pripremu obroka? Možda kasnite na sastanak, zaspali ste ili jednostavno želite više vremena posvetiti nekom hobiju – današnji užurbani ritam ponekad ne ostavlja dovoljno vremena za sve naše interese.

 

U tom slučaju, dobar izbor su zamjenski obroci za kontrolu tjelesne težine, kao što su Formula 1 shake-ovi. U brojnim istraživanjima 2 zamjenski obroci su se pokazali praktičnom metodom kontrole težine, kao i izvorom ključnih nutrijenata potrebnih organizmu.

Da bi se taj cilj mogao postići, zamjenski obroci moraju biti vrhunski i naučno istraženi, te ispunjavati pojedinačne potrebe ljudi kako bi svakome pružili ono što im je potrebno.

Herbalife Nutrition Formula 1 Nutritional Shake Mix predstavlja bogat i kremast shake koji se može pripremiti za nekoliko sekundi i nudi odlično uravnotežene količine visokokvalitetnih proteina, te esencijalnih makronutrijenata i mikronutrijenata, što ga čini odličnim zamjenskim obrokom za kontrolu tjelesne težine 3.

 

1 Garaulet M, Gómez-Abellán P, Alburquerque-Béjar JJ, Lee YC, Ordovás JM, Scheer FA. Timing of food intake predicts weight loss effectiveness. Int J Obes (Lond) 2013 Jan; 29.

2 Heymsfield SB, van Mierlo CA, van der Knaap HC, Heo M, Frier HI. Weight management using a meal replacement strategy: meta and pooling analysis from six studies. (Kontrola tjelesne težine uz pomoć strategije zamjenskih obroka: meta analiza i pooling analiza iz šest ispitivanja) Int J Obes Relat Metab Disord. 2003;27(5):537-49

3 Za kontrolu težine: Zamjena dva glavna dnevna obroka zamjenskim obrocima u sklopu ishrane s ograničenim energetskim unosom pridonosi gubitku tjelesne težine. Za zadržavanje optimalne težine: Zamjena jednog od glavnih dnevnih obroka zamjenskim obrokom u sklopu prehrane s ograničenim energetskim unosom pridonosi održavanju tjelesne težine nakon gubitka tjelesne težine.

Najčitanije