Zanimljivosti

Kinez ukrao 570.000 evra uz pomoć vještačke inteligencije

Kinez ukrao 570.000 evra uz pomoć vještačke inteligencije
Foto: Ilustracija | Kinez ukrao 570.000 evra uz pomoć vještačke inteligencije

Jedan prevarant u Kini koristio je vještačku inteligenciju (AI) da bi promijenio svoj izgled i predstavio se kao prijatelj preduzetnika od kojeg je izvukao više od pola miliona evra.

Žrtva, čije je prezime Guo je vlasnik tehnološke kompanije u Fudžouu, u istočnoj kineskoj provinciji Fujian, Guo je bio prevaren za 4,3 miliona juana u roku od samo 10 minuta,koliko je trebalo prevarantu da uzme novac.

Guo je primio video poziv u aprilu od osobe koja je izgledala i zvučala kao njegov bliski prijatelj.

Ali pozivalac je zapravo bio prevarant koji je koristio vještačku inteligenciju (AI) da promijeni svoje lice“ i glas, navodi se u članku koji je u ponedeljak objavio medijski portal povezan sa vladom u južnom gradu Fudžou.

Prevarant se “maskirao” u Guovog dobrog prijatelja i vršio prevaru“, navodi se u članku.

G. Guo je bio ubijeđen da je to njegov priajtelja pa je prevarantu prebacio 4,3 miliona juana odnosno 500.000 evra nakon što je prevarant tvrdio da je drugom prijatelju potreban novac da se podigne sa bankovnog računa kompanije kako bi platio garanciju na javnom tenderu.

Prevarant je tražio broj ličnog bankovnog računa gospodina Gua, a zatim je tvrdio da je ekvivalentna suma prebačena na taj račun, poslavši mu snimak ekrana lažnog zapisa o plaćanju.

Ne provjerivši da li je primio novac, gospodin Guo je poslao dvije uplate sa računa svoje kompanije u ukupnom iznosu traženog iznosa.

On je prebacio novac u uvjerenju da njegov prijatelj treba da položi depozit tokom procesa nadmetanja, navodi se u saopštenju policije u subotu.

Muškarac je shvatio da je prevaren tek nakon što je prijatelj izrazio neznanje o situaciji, dodala je policija, rekavši da su povratili većinu ukradenih sredstava i da rade na pronalaženju ostatka.

Slučaj je pokrenuo diskusiju na društvenoj mreži za Veibo o pretnji privatnosti i bezbjednosti na mreži, a hešteg „#AI prevare eksplodiraju širom zemlje“ u ponedeljak je dobio više od 120 miliona pregleda.

Korisnici na društvenim mrežama iznijeli su svoje mišljenje da su fotografije, glas i video snimci na raspolaganju prevarantima, a pravila o bezbjednosti informacija teško mogu da idu u korak sa tehnikama koje se već koriste danas.

(ZanimljivostDana)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije