Zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Ljudska rasa mijenja noćno nebo

Ljudska rasa mijenja noćno nebo
Foto: NASA | Ljudska rasa mijenja noćno nebo
N.N.

Na grubim zidovima pećine u jugozapadnoj Francuskoj se nalaze nevjerovatne slike stoke, bizona, konja i ptica. Sve ih je tu ostavio praistorijski umjetnik prije 40.000 godina.

Iznad ramena bika je serija od sedam tačaka koje bi mogle značiti da rane ljudske umjetnine kriju zvjezdanu tajnu. Ove tačke, kako misle naučnici, predstavljaju svijetlu grupu zvijezda koje formiraju dio sazviježđa Bika, koje visi na noćnom nebu iznad Evrope tokom zime. 

Ukoliko je to tačno, rani stanovnici Evrope su razumjeli mnogo više o pozicijama zvijezda nego što se mislilo. Hiljadama godina kasnije, antički Rimljani su koristili slične oblike kako bi se orijentisali.

Još kasnije vikinzi i evropski istraživači su koristili zvijezde kao navigaciju ka novim zemljama. Zajedno sa 6.000 zvijezda koje su golim okom vidljive sa Zemlje, postoji nekoliko sazviježđa koje je lako pronaći i markera na noćnom nebu koji imaju bitno značenje.

Polaris, ili zvijezda Danica, hiljadama godina pomaže moreplovcima u orijentaciji. Dolazak novog doba je promijenio naš pogled na nebesa. 

Hiljade satelita i svemirskih stanica se mogu primijetiti ukoliko se Sunčevi zraci odbijaju od njih na pravi način, što čini da oni izgledaju kao zvijezde koje prelaze preko neba. Ipak, prvi put u ljudskoj istoriji nebesa će biti promijenjena na način koji će u potpunosti transformisati naš pogled na zvijezde.

Ogromni sateliti i orbitirajuće umjetnine bi mogli postati prve zvijezde koje su napravili ljudi. Rastuće oslanjanje na svemirsku tehnologiju već uzrokuje "prenaseljenost" na nebu. Hiljade satelita se lansiraju svake godine, što onemogućava astronomima da gledaju zvijezde koje se nalaze na nebu.

"Kao što imamo svjetlosnu zagađenost u gradovima, sateliti na sličan način utiču na teleskope i onemogućavajući gledanje u zvijezde", rekla je Hana Bejnard, astronom iz Griniča u Londonu. Iako neki tvrde da su usluge koje će ovi sateliti pružiti vrijedni promjene svemirskog "reljefa", postoje planovi za lansiranje novih tipova satelita i stanica koje će imati čisto estetsku ulogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije