Zanimljivosti

Ljudski mozak štiti sebe od razmišljanja o smrti

Ljudski mozak štiti sebe od razmišljanja o smrti
Foto: N.N. | Ljudski mozak štiti sebe od razmišljanja o smrti

Jedna nova studija kaže da nas naš mozak štiti od ideje vlastite smrti, što ljude čini nesposobnim da shvate vlastitu smrtnost.

"Sa jedne strane, svi znaju da će jednog dana umrijeti", rekao je glavni autor studije Jair Dor Ziderman, koji je sada na doktoratu u Izraelu, "ali kada je u pitanju naša smrt, postoji nešto u mozgu što nas sprečava da razumijemo ideju završetka, ničega, potpunog nepostojanja."

Njihovo istraživanje je bilo pokušaj da se spoji način na koji se mozak suočava sa univerzalnošću smrti. "Mozak je neka vrsta mašine za predviđanje. On koristi stare informacije kako bi predvidio slične scenarije u budućnosti, što je bitan mehanizam preživljavanja", rekao je Dor Ziderman.

Takođe je tačno da će svi koji su ikada živjeli umrijeti, tako da ima smisla da mozak može da predvidi da će i on umrijeti, ali izgleda da u ovom slučaju nije tako. Kako bi vidjeli zašto ne, naučnici su regrutovali 24 ljudi i posmatrali kako su mehanizmi predviđanja njihovih mozgova funkcionisali kada su bili suočeni sa vlastitom smrću. Dor Ziderman i njegov tim su tražili specijalan signal u mozgu koji je predstavljao iznenađenje.

Ovaj signal nagovještava da mozak uči šablone i pravi predviđanja na osnovu njih. Na primjer, ukoliko osobi pokažete tri slike narandži, a zatim sliku jabuke, mozak te osobe će odavati signal iznenađenja, jer je mozak već naučio šablon i predvidio da će sljedeća slika biti narandža. U ovoj studiji naučnici su volonterima pokazali slike lica, njihovih ili tuđih, uparene sa negativnim riječima povezane sa smrću, kao što je riječ grob. U isto vrijeme su mjerili moždanu aktivnost ispitanika.

Nakon što su naučili da asociraju data lica sa riječima o smrti, ispitanicima je zatim pokazano drugačije lice. Kao što su naučnici i predvidjeli, kada je ispitanicima prikazano ovo drugačije lice, njihovi mozgovi su odavali signal iznenađenja, što je značilo da su naučili da asociraju smrt sa jednim licem i da su bili iznenađeni kada se novo lice pojavilo.

Pored toga, u drugom testu, ispitanicima je prikazano njihovo lice pored riječi povezane sa smrću. Kada im je onda nakon toga prikazano drugačije lice, njihov mozak nije odavao signal iznenađenja. Drugim riječima, mehanizam predviđanja u mozgu se pokvario kada je osoba trebalo da asocira smrt sama sa sobom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije