Zanimljivosti

Ljuta paprika izazvala neurološke probleme

Ljuta paprika izazvala neurološke probleme
Foto: N.N. | Ljuta paprika izazvala neurološke probleme

Doktori u Njujorku nedavno su prijavili slučaj muškarca starog 34 godine koji je završio u bolnici zbog glavobolje i bolova u vratu koje je izazvala ljuta paprika pod nazivom karolina riper.

Neimenovani muškarac se javio u bolnicu u Njujorku nakon što je probao ovu papriku na takmičenju u konzumaciji ljutih paprika koja se održavala u Njujorku.

Muškarac se u bolnicu javio sa simptomima teškog disanja, a doktori ističu da je po prijemu nekoliko puta gubio svijest.

Još ostaje nerazjašnjeno da li je neimenovani muškarac pojeo cijelu papriku ili je samo okusio jedan zalogaj.

Nakon što je primljen u bolnicu pacijent je doživljavao oštre glavobolje i bolove u vratu koji su trajali svega nekoliko sekundi. Međutim, vremenom bol bi postajao intenzivniji zbog čega je završio na intenzivnoj njezi.

Doktori u medicinskom centru u Njujorku su sproveli niz neuroloških testova nad pacijentom, međutim svi su bili negativni. Kasnije je CT skener otkrio da je nekoliko arterija kod pacijenta ostalo začepljeno, a osnovni uzrok za ovakvu pojavu mogu biti prepisani medikamenti ili ilegalni narkotici.

Ono što je interesantno u ovom slučaju je činjenica da je prvi put u istoriji ove simptome izazvala ljuta paprika. Srećom po pacijenta simptomi su se sami povukli nakon nekoliko dana provedenih u bolnici, a drugi CT sken je pokazao da arterije ponovo rade u punom kapacitetu.

Paprika karolina riper koju je probao pacijent drži rekord po ljutini na svijetu. Ova paprika na Skovilovoj skali ljutine broji oko 2,2 miliona jedinica, što je više od 400 puta jače od do sada najljuće papričice halapenjo.

Tvorci karolina riper paprike su istakli da su nedavno završili rad na novoj paprici riper X koja bi trebalo da bude i do dva puta jača od karolina ripera. Još nije poznato da li je neko probao novu papriku i kakve nuspojave može da napravi po zdravlje čovjeka.

Posljednji slučaj sa neimenovanim muškarcem u Njujorku je pokazao da trenutno najjača paprika karolina riper ne može naškoditi samo ustima i stomaku, već da može da izazove ozbiljne neurološke probleme.

Doktori i dalje savjetuju organizatorima takmičenja u konzumiranju ljutih paprika da obrate pažnju na zdravlje svojih takmičara.

(Oddycentral.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije