Zanimljivosti

Masivni okean otkriven ispod Zemljine kore

Masivni okean otkriven ispod Zemljine kore
Foto: Twitter / Printscreen | Masivni okean otkriven ispod Zemljine kore

Čini se kao da se u posljednje vrijeme svaki drugi dan pojavljuju zapanjujuće naučne priče, a sve su one oduševile naše umove. Sada ljudi tek shvataju da se ispod Zemljine kore krije masivni okean.

Prvo je otkrivena zastrašujuća crna rupa koja je bila usmjerena ravno prema nama, zatim je pronađena ogromna rupa na suncu i nestali kontinent nakon što je isčezao prije 375 godina.

Sada se ispostavilo da postoje ogromne zalihe vode 645 km pod zemljom pohranjene u stijeni poznatoj kao "ringwoodite".

Naučnici su ranije otkrili da je voda pohranjena unutar stijene plašta u stanju poput spužve, koje nije tekućina, u tvrodm ili gasnom stanju, već četvrto stanje.

Naučnički rad pod nazivom "Dehidraciono topljenje na vrhu donjeg plašta" objavljen je 2014. i iznio je nalaze.

"Ringwoodit je poput spužve koja upija vodu, postoji nešto vrlo posebno u kristalnoj strukturi ringwoodita što mu omogućava da privuče vodik i zarobi vodu", rekao je tada geofizičar Stiv Džejkobsen.

Dodao je:

"Ovaj mineral može sadržavati mnogo vode u uslovima dubokog plašta", dodao je Džejkobsn, koji je bio dio tima koji stoji iza otkrića.

Pri tome je nastavio:

"Mislim da konačno vidimo dokaze za vodeni ciklus cijele Zemlje, što bi moglo pomoći u objašnjenju goleme količine tekuće vode na površini naše nastanjive planete. Naučnici su decenijama tražili ovu nestalu duboku vodu."

Naučnici su to otkrili u to vrijeme nakon proučavanja potresa i otkrića da seizmometri bilježe udarne valove ispod površine Zemlje.

Iz toga su uspjeli ustanoviti da se voda zadržava u stijeni poznatoj kao ringwoodit.

Kad bi stijena sadržavala samo jedan odsto vode, to bi značilo da ispod površine Zemlje ima tri puta više vode nego što je ima u okeanima na površini, prenosi "Indy100".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije