Zanimljivosti

Medvjed joj otkinuo nogu, ali ona traži da ga poštede

Medvjed joj otkinuo nogu, ali ona traži da ga poštede
Foto: N.N. | Medvjed joj otkinuo nogu, ali ona traži da ga poštede

Divlje životinje najčešće budu uspavane kada napadnu ljude, ali jedna radnica zoološkog vrta iz Rusije koja je zbog medvjeda u kavezu izgubila nogu već neko vrijeme moli vlasti da poštede životinju, tvrdeći da medvjed nije onaj kojeg treba kriviti za tragičnu nesreću.

Iskusna radnica zoološkog vrta i aktivistkinja za prava životinja Vera Bliš 25. septembra je obučavala novog kolegu u zoološkom vrtu u Usurijsku, kada ju je napad vrtoglavice natjerao da se nagne ka kavezu medvjeda na djelić sekunde.

Nažalost, to je bilo dovoljno da Maniunia, 20-godišnja medvjedica, posegne kroz rešetke i zgrabi Verinu nogu.

Pretrpjela je ozbiljne povrede, uključujući nekoliko preloma, i nakon nekog vremena njena noga je morala biti amputirana ispod koljena. Znajući da životinje koje napadaju ljude najčešće budu uspavane kako bi se eliminisao rizik od napada na više ljudi, prva briga Blišove nakon buđenja poslije operacije je bila dobrobit medvjeda. Ona insistira da Maniuniju ne treba kriviti u ovoj situaciji. "Odjednom sam osjetila vrtoglavicu,  ne znam kako sam završila toliko blizu kavezu", rekla je Vera nakon što se probudila iz anestezije. "Radim s predatorima već preko 25 godina, mnogo se stvari dešavalo tokom vremena, ali sa sigurnošću tvrdim da životinje ne treba kriviti. Maniunia nije agresivna", dodala je ona.

"Kleknula je kako bi pokazala kako se hrani medvjed, zatim je brzo ustala i osjetila vrtoglavicu. Kako bi povratila balans, Vera se nagnula ka kavezu na dijelić sekunde. Ovo je bilo dovoljno da medvjed provuče šapu kriz rešetke i napadne", rekao je član osoblja zoološkog vrta, koji je svjedočio nesreći. Vera Bliš je provela mnogo godina radeći sa smeđim medvjedima i tvrdi da je Maniunia jednostavno pokleknula pred svojim prirodnim instinktima. Ruske vlasti su započele istragu u incident i odluka o životu medvjeda tek treba da bude donesena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije