Zanimljivosti

Meksikanci napravili najveći tehih od piljevine na svijetu

Meksikanci napravili najveći tehih od piljevine na svijetu
Foto: wikipedia.org/Ilustracija | Meksikanci napravili najveći tehih od piljevine na svijetu

Meksikanci su u mjestu Uamantla u centralnom Meksiku napravili najveći tepih na svijetu i to od obojene piljevine, a povodom velikog praznika festivala posvećenog Djevici Mariji koji se proslavljao sredinom avgusta.

Ove godine Uamantla je oborila Ginisov rekord za najduži tepih od piljevine na svijetu. Tepih je dug skoro četiri kilometra, a kreiralo ga je 240 zanatlija sa 80 tona obojene piljevine, navodi Meksiko dejli njuz.

Rekord je prethodno držao grad Gvatemala, glavni grad istoimene države i to sa tepihom nešto dužim od dva kilometra.

Nakon što lokalnog slavlja zbog pandemije nije bilo dvije godine, žitelji malog mjesta u centralnom Meksiku napravili su povodom praznika koji je njihov zaštitini znak četiri kilometra dug tepih od piljevine i ušli u Ginisovu knjigu rekorda.

Gradske zanatlije provodile su dane i noći praveći tepih sa kompleksnim šarama od obojene piljevine, sjemeniki, latica cvijeća i pijeskom, a kojim su prekrili gradske ulice u iščekivanju kiliometrima duge procesije koja počinje u ponoć svakog 14. avgusta, pred sam praznik.

Festival se zove i Noć kada niko ne spava, jer su mještani i njihovi gosti budni do jutra, prateći statuu Bogordice koja se nosi iznad tepiha, u procesiji koja se završava nakon devet sati, a traje sve dok se ne vrati u svoje svetiliše u ranim jutarnjim satima.

Proslava praznika vezana je za drevna vremena kada se, kako se vjeruje, klanjalo boginji cvijeća i plodosti Čokiketsal.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije