Zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Misteriozna mapa koju niko ne može da objasni

Misteriozna mapa koju niko ne može da objasni
Foto: Ilustracija | Misteriozna mapa koju niko ne može da objasni
N.N.

Mapa koju je 1513. godine u Carigradu napravio otomanski admiral i kartograf Ahmed Muhidin Piri, poznatiji kao Piri Rajs, i danas zbunjuje naučnike.

Najzanimljivija pojava na takozvanoj neobjašnjivoj mapi je Antarktik: ne samo da na njemu nema leda, već je povezan sa Južnom Amerikom.

To je ponovo pokrenulo teoriju, čiji je tvorac istoričar doktor Čarls Hapgud sa Harvarda, da mapa prikazuje Antarktik iz doba praistorije. Riječ je o pretpostavci da se Piri prilikom stvaranja mape možda služio mapom neke starije civilizacije.

S obzirom na to da je Antarktik otkiven 1818, a ne 1513 godine, oslikavanje topografije ovog dijela svijeta predstavlja veliku misteriju  kako je Rajs uopšte došao do informacija o preglacijalnom Antarktiku?

Rajs je sam na mapi obrazložio da je prilikom njenog stvaranja koristio dvadesetak različitih izvora, uključujući istorijske karte i karte njegovih savremenika.

"Arapi su često Klaudija Ptolomeja, geografa iz drugog vijeka, miješali sa Ptolomejem Prvim, generalom iz Aleksandrije i prvim ptolomejskim vladarom Egipta, koji je vladao od 323. do 285. godine prije nove ere", piše stručnjak za mape Gregori Mekintoš u svojoj knjizi "Piri Reis Map of 1513".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije