Zanimljivosti

Misteriozno "Sandy Island" ostrvo koje se pojavljuje i nestaje na Google mapama

Misteriozno "Sandy Island" ostrvo koje se pojavljuje i nestaje na Google mapama
Foto: Google maps | Misteriozno "Sandy Island" ostrvo koje se pojavljuje i nestaje na Google mapama

Misteriozno "antomsko ostrvo" Sandy Island u južnom Pacifiku zbunilo je mnoge stručnjake, jer ono se pojavljuje i nestaje na Google mapama. Čudan pojas zemlje, poznat kao Sandy Island, bio je enigma već dugi niz godina nakon što je bio uključen na mnoge mape, uključujući Google mapu, najmanje jednu deceniju.

Naučnici su bili zbunjeni ne nalazeći ništa osim plavih talasa kada su otišli ​​da pronađu ostrvo - daleko od zemlje koju su očekivali da vide, ostavljajući ih zbunjenim.

Pozicionirana između Australije i Nove Kaledonije, tamna mrlja se pojavila na Google Earth-u, naizgled različita od obližnjih ostrva koja bi ukazivala na detalje o kopnu - tako da se enigma nastavila.

Pomenuto ostrvo je prvi put objavljeno u "Karti otkrića u južnom Pacifiku" kapetana Džejmsa Kuka britanskog istraživača još davne 1776. godine. Tačno sto godina kasnije u gostionici 1876. brod koji je lovio i hvatao kitove takođe je prijavio da je vidio ostrvo. Ovo se posljedično odrazilo na nekoliko mapa iz 19. vijeka u Engleskoj i Njemačkoj. Ponovo je primjećeno 1895. godine, a vjeruje se da je ostrvo dugačko 24 kilometra i široko pet kilometara.

Uprkos tome što su primjećeni preko mapa i morskih karata, naučnici su se uputili u to područje, ne nalazeći ništa osim plavih morskih talasa - što je daleko od prvobitnih očekivanja. 26. novembra 2012. Google je uklonio takozvano Pješčano ostrvo sa svoje usluge Google mape, ali su "istraživači" google mape se prisjećaju da su primijetili nešto iz satelitskog prikaza morskog dna.

Misterija ovog ostrva je zapravo razotkrivena 22. novembra 2012. - samo četiri dana prije nego što je uklonjena sa Google mapa - kada su australijski naučnici na R/V Southern Surveior-u "neotkrili" ostrvo, ne nalazeći ništa osim mora.

Naučnici su se uputili u to područje i zabilježili dubine okeana na više od 1.310 metara - što je daleko od zemlje koju su očekivali - što sugeriše da nema šanse da se nešto krije ispod vode što bi ranije bilo vidljivo.

Na kraju da dodamo da možete vidjeti šta je ostalo od Sandi Islanda preko koordinata 19,22°S 159,93°E, prenosi Zanimljivost dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije