Zanimljivosti

Modna kolekcija napravljena od bašte

Modna kolekcija napravljena od bašte
Foto: N.N. | Modna kolekcija napravljena od bašte

Dizajnerka Arusijak Gabrijelian je dala frazi "Uzgajajte svoju hranu" potpuno novo značenje kreirajući nosivi vrt od povrća, u kojem rastu desetine vrsta povrća, a koji je napajan urinom nosača.

Njen projekat, nazvan "Posthuman Habitats", inspirisan je vertikalnim vrtovima bez zemljišta koje je stvorio francuski botaničar Patrik Blank i sastoji se od veste prekrivene slojem tekstila koji zadržava vlagu, na koji se stavljaju mikrosjemena povrća. Navodno su potrebne oko dvije sedmice da sjemena narastu do nivoa kada mogu biti ubrana.

Pošto biljkama treba đubrivo kako bi narasle, nosivo povrće koristi urin osobe koja nosi ovu kolekciju kao irigaciju, nakon što je tretiran procesom koji se zove osmoza. Arusijak Gabrijelian, asistentkinja arhitekture na Univerzitetu Južne Kalifornije, je rekla da je do sada eksperimentisala sa 22 vrste povrća na ovim nosivim vrtovima, uključujući kupus i rotkvice, kao i jagode te kikiriki.

Sve ovo zajedno stvara šareni mirisni dio odjeće koji raste sam. Projekat je inspirisan pitanjima koja je Gabrijelianova imala o budućnosti u kojoj su vodeni i poljoprivredni izvori osiromašeni i s tim mogućnost ljudi da uzgajaju biljke. Umjetnica je smislila ovaj koncept nosivog povrća preko ideje korištenja ljudskih tijela koja bi ođubrila i zalila vrt. Ideja potpune irigacije je zasad pomalo radikalna, ali dizajnerka je jednom nosila jedan od svojih komada i kaže da je osjećaj zaista jedinstven. Prilično su teški zbog plodova i biljaka na komadima odjeće, ali ono što je zapravo problem je vlaga u tekstilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije