Zanimljivosti

Mozak pretvoren u staklo

Mozak pretvoren u staklo
Foto: N.N. | Mozak pretvoren u staklo

Čovjek koji je poginuo u gradu Herkulaneumu tokom istorijske erupcije Vezuva pronađen je s eksplodiranom lobanjom i moždanim tkivom koje se pretvorilo u staklo.

Kada je planina Vezuv eruptirala 79. godine, vulkan je oslobodio lavinu gasa i kamena dovoljno vrelog da proključa krv, uništi meso i čak pretvori dijelove mozga u staklo, sudeći prema novoj studiji.

Arheolozi rijetko kad otkriju ljudske mozgove tokom svojih iskopavanja, a ako ih i otkriju, organi podsjećaju na sapun i glatki su. Tokom procesa koji se zove saponifikacija, trigliceridi u masnom tkivu mozga reaguju sa zasićenim česticama u okolini, transformišući se u sapun tokom vremena.

Naučnici su otkrili nešto potpuno drugačije kada su pregledali ostatke čovjeka koji je nestao u Herkulaneumu tokom erupcije Vezuva. U procesu vitrifikacije, okružen velikom količinom pepela, mozak žrtve je bio spaljen u izuvijane crne dijelove. Staklast materijal je okruživao površinu lobanje ovog čovjeka. Neobični pronalazak je djelo dr Piera Paola Petronea, profesora ljudske osteobiologije i forenzičke antropologije na Univerzitetu Federico II u Napulju. Herkulaneum leži 20 kilometara od Pompeje, koja je takođe izgorjela u erupciji i nalazi se bliže Vezuvu.

Zbog ove blizine je ljude Herkulaneuma snašla posebno užasna sudbina. Para koju je stvarala njihova ključajuća krv je stvorila nevjerovatan pritisak u njihovoj lobanji, koja je eksplodirala. U novoj studiji Petrone i njegove kolege su pregledale žrtvu Vezuva koja je poginula u zgradi poznatoj kao Collegium Augustalium. Leš je pronađen šezdesetih godina, zakopan ispod vulkanskog pepela. Tim je primijetio staklasti crni materijal zabijen između ostataka eksplodirane lobanje i razbacan po ostacima kranijalne šupljine. Koautor Piero Pući je analizirao ove staklene dijelove mozga i tražio proteine unutra. Proteini koji su pronađeni su odgovarali drugim dijelovima mozga, a neki čak masti koja se stvara na kosi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije