Zanimljivosti

Na aukciji najveći bijeli dijamant pronađen do sada

Na aukciji najveći bijeli dijamant pronađen do sada
Foto: Pixabay/Aenigmatis-3D | Na aukciji najveći dijamant dosad
Tanjug

Do sada najveći pronađeni bijeli dijamant biće ponuđen iduće nedjelje na prodaju u Švajcarskoj, u sklopu ponude aukcijske kuće Kristi, prenosi Rojters.

Očekuje se da će "Stijena" (The Rock), bijeli dijamant od 228,31 karata, otprilike veličine loptice za golf, dostići cijenu do 30 miliona dolara na aukciji u Ženevi, saopštili su iz Kristija, a prenosi britanska agencija.

Dijamant je pronađen i poliran u Južnoj Africi prije više od 20 godina i najveći je dragulj bjeličaste boje kruškolikog izgleda, saopštila je aukcijska kuća.

"Često se takvom velikom kamenju žrtvuje dio oblika kako bi zadržali težinu. Ovo je, međutim, savršeno simetrična forma u obliku kruške i jedan od najrjeđih dragulja koji je ikada prodat na aukciji", rekao je za Rojters Maks Foset, šef Kristijevog odjeljenja nakita u Ženevi.

Kristi će ovom prilikom takođe ponuditi žuti kamen, jastučastog oblika od 205,07 karata pod nazivom "Dijamant Crvenog krsta", s obzirom da će jedan dio prihoda od njegove prodaje otići Međunarodnom komitetu Crvenog krsta (MKCK) čije je sjedište u Ženevi, navodi Rojters.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije