Zanimljivosti

Nacista koji je spasio živote

Nacista koji je spasio živote
Foto: N.N. | Nacista koji je spasio živote

Bio je hladan oktobarski dan prije 75 godina kada su Jevreji Feni i Rafael Bodin stajali na molu na istočnoj obali Danske sa petnaestomjesečnom kćerkom Lis u rukama. Nervozno su iščekivali ribara koji je trebalo da ih prevede na neutralnu teritoriju, u Švedsku.

Do tog momenta Jevreji u Danskoj, za razliku od onih u ostatku Evrope, bili su slobodni da žive kao i svi ostali, ali tog dana je naređenje iz Njemačke pristiglo, obavještavajući da će Jevreji biti transportovani u Njemačku.

Zbog toga su Feni, Rafael i Lis pobjegli. Dok su se ukrcavali na ribarski brod, ribaru su dali veliku sumu novca za četvorosatni put do Oresunda, uskog vodenog kanala između Danske i Švedske. Počelo je kišiti, a Lis je počela da plače. Ribar, koji se plašio Nijemaca, naredio je paru ili da siđu sa broda ili da ostave dijete na molu. Odlučili su se za prvu opciju i gledali kako se ribarski brod udaljava sa njihovim novcem i možda posljednjom šansom za bijeg. Srećom, sudbina je htjela drugačije. Uspjeli su preći na drugu stranu odmah sljedeće večeri nakon što su uspavali kćerku tabletom za spavanje kako bi bila tiha. Rafael je oduvijek tvrdio da je razlog zbog koje su uspjeli pobjeći u Švedsku zapravo nacista, koji je imao visok čin u vojsci, a koji je došao nekoliko dana ranije u šnajdersku radnju Rafaelove porodice.

Ovaj nacista je, nakon što je isprepadani Rafael uzeo njegove mjere, ponudio cijeloj porodici upozorenje: "Bježite dok možete. Dolaze po vas." Rafael nikada nije odao ime ovog vojnika, ali je godinama kasnije njegov brat rekao da je u pitanju bio dr Karl Rudolf Verner Best, čovjek koji je bio zadužen za to da se svi Jevreji iz Danske pošalju u koncentracione logore.

Rafael i njegova porodica su ostatak rata živjeli u Švedskoj. Njihova priča je slična kao i priča mnogih Jevreja iz Danske. Tada je prebjeglo 7.056 Jevreja iz Danske u Švedsku, a samo je 472 uhvaćeno i deportovano. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije