Zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Niče futuristička stanica za autobuse, tramvaje i vozove

Niče futuristička stanica za autobuse, tramvaje i vozove
Foto: N.N. | Niče futuristička stanica za autobuse, tramvaje i vozove
N.N.

Predlog ahitektonskog biroa "Zaha Hadid arhitekts" usvojen je na konkursu za novu željezničku stanicu u estonskoj prestonici Talinu.

Stanica "Ulemiste", koju će graditi domaća firma "Esplan", biće dio "Rejl Baltika sistema", 870 kilometara dugačke željezničke mreže između Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije, prenosi RTS.

Uprkos tome nisu poznati svi detalji vezani za gradnju, ZHA navodi da je neobičan dizajn zgrade zasnovan na tome da ljudima bude što lakše da se snađu u njoj, pošto će se pod istim krovom saobraćati autobuske, tramvajske i željezničke linije.

Preko sva tri vida transporta prelaziće pješački most, koji će ih povezivati i omogućavati ljudima da lako presjedaju.

Još nije poznat rok za završetak radova, ali će zgrada biti "modularna", što znači da će biti građena u fazama kako bi se što manje ometao okolni dio grada. Osim toga, navodi se da će biti građevina ispunjavati sve "zelene" standarde.

"Ovo će biti istinsko multi-modalno transportno čvorište koje spaja više vidova saobraćaja", naveo je Tavi As, estonski ministar ekonomije i infrastrukture.

Biro ZHA je već dizajnirao nekoliko željezničkih stanica u svijetu, uključujući onu u Napoliju i Oslu, koja treba da počne sa gradnjom naredne godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije