Zanimljivosti

Očekuju sedam miliona za luster plaćen 250 funti (FOTO)

Očekuju sedam miliona za luster plaćen 250 funti (FOTO)
Foto: Unsplash / Ilustrativna fotografija | Očekuju sedam miliona za luster plaćen 250 funti (FOTO)

Rijedak Đakometijev luster kupljen je za 250 funti u Londonu, a sada bi mogao da dostigne cijenu od čak sedam miliona.

Za komad, koji je engleski slikar Džon Krekston kupio u jednoj antikvarnici šezdesetih godina prošlog veka, potvrđeno je da je autentično - izgubljeno dijelo poznatog švajcarskog vajara italijanskog porijekla.

Krekston je svojevremeno odvojio 250 funti za neobičan luster za koji se potajno nadao da je rad velikog vajara Alberta Đakometija.

Sada bi taj luster, napravljen kasnih 1940-ih, mogao da se proda u kući "Kristi" na aukciji za nekoliko nedelja - za čak sedam miliona funti, prenosi Gardijan.

Komadi cijenjenog švajcarskog umjetnika su najskuplje skulpture za kupovinu na aukciji, a njegov rad redovno obara rekorde prodajnih salona.

Luster ima procijenjenu cijenu od 1,5 miliona funti do 2,5 miliona funti ali iz kuće "Kristi" navode da je to samo osnova za "izuzetno redak luster koji je stvar prestiža".

"Tržište za dizajnerske komade Alberta i njegovog brata Dijega Đakometija nikada nije bilo jače. Na primjer, 2018. jedan Đakometijev luster je prodat za 7.602.400 funti", rekla je Mišel Mekmilan iz "Kristija".

Kada je Krekston 1960-ih kupio luster, okačio ga je u svojoj kući u sjevernom dijelu Londona. Preminuo je 2009.

Osim svoje estetske vrednosti, luster je nekada krasio predvorje kancelarije kultnog časopisa Horizon, koji je sada ugašen, i koji je objavljivao, između ostalih, i dijela Džordža Orvela, Dilana Tomasa...

Godine 2015. Krekstonova fondacija počela je dug proces da dokaže porijeklo lustera. Londonski broker osiguranja Aston Lark bio je odgovoran za bezbjedan transport predmeta do "Fondacije Đakometi" u Parizu zbog verifikacije u decembru 2021.

Džuli Veb, direktorka za privatne klijente brokera, rekla je: „Bila je to velika bezbkednosna operacija dopremanja lustera u, i iz Pariza, ali je sve vrijedilo truda - luster za Pitera Votsona se sada smatra jednim od najznačajnijih radova Alberta Đakometija".

Procenjivač umetnina Džejms Gleni, iz kompanije "Art & Antiques Appraisals", radio je sa Krekstonovom fondacijom tokom procesa procene i provjere autentičnosti i potvrdio je koliko je luster sada "uzbudljiv predmet" za licitiranje.

"Alberto je autor svega šest lustera, ali nijedan od njih nema takvu istorijsku priču, tako da bi ovaj luster trebalo smatrati više skulpturom", dodao je Gleni.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije