Zanimljivosti

Odaje vas boja u koju ste ofarbali jaja

Odaje vas boja u koju ste ofarbali jaja
Foto: N.N. | Odaje vas boja u koju farbate jaja

​Farbanje jaja za Vaskrs jedan je od najstarijih hrišćanskih običaja. Na taj način proslavlja se Isusovo vaskrsenje iz smrti, koje se prema vjerovanju desilo prve nedjelje poslije Velikog petka.

O raznim tehnikama i metodama farbanja jaja već ste upoznati, ali da li se pitate šta o vama govore boje u koje ih farbate?

Prvo jaje koje ofarbate trebalo bi da bude crvene boje, to je takozvana čuvarkuća, koja se čuva do sljedećeg Vaskrsa i zaštitnik je porodice.

Pored crvene, koja predstavlja radost života i ljubavi, koriste se i druge boje. Evo šta o vama govori boja u koju najviše volite da farbate jaja.

Crvena

Osobe koje najradije biraju crvenu boju vole da ostave snažan utisak na sve oko sebe. Crvena je boja strasti i asocira na vatru pa su tako i osobe koje biraju ovu boju jako ratoborne i pravi borci u životu. Ne predaju se i ne povlače pred bilo kakvim problemom.

Narandžasta

Mješavina žute i crvene, zrači snagom i toplinom, a osobe kojima je ovo najdraža boja u koju farbaju jaja su jako vesele i ponosne, a zbog svoje blage prirode omiljene su u društvu. Karakterišu ih pozitivnost, strpljivost i posvećenost duhovnom razvoju.

Žuta

Vesela i topla boja, simbol je sreće i uspjeha. Najsvjetlija je boja, u čistom tonu je sjajnija od bijele. Osobe koje vole ovu boju, s jedne strane su strastvene i imaju širok raspon interesovanja, živahne su, energične i radosne i pozitivno djeluju na svoju okolinu. Međutim, s druge strane mogu biti čak i ohole jer misle da vrijede više od ostalih ljudi koji ih okružuju.

Zelena

Ova boja je simbol za zdravlje, plodnost, prirodu i samopoštovanje. S dodatkom plave posebno umiruje i osvježava, dok sa žutom poziva na akciju. Osobe koje jaja najradije boje u zeleno djeluju umirujuće na svoju okolinu i brzo se oporave od svih udaraca koji ih snađu u životu. Brzo se zamore onim što rade, tako da se neće mnogo dvoumiti ako im neko ponudi novi posao ili odlazak u inostranstvo, jer su uvijek spremne za novi početak.

Plava

Plava boja odaje osobu koju krase mudrost, vjernost, snaga, nepokolebljivost, nedostižnost, beskonačnost i plemenitost. Osobe koje vole ovu boju svoj duševni i unutrašnji mir najviše pronalaze u meditaciji. U određenom trenutku potrebna im je samoća pa ponekad djeluju neshvaćeno, ali ih to previše ne brine.

Ljubičasta

Kombinacija crvene i plave predstavlja kombinaciju suprotnosti. Osobe kojima je ovo najdraža boja su mistične i magične, čak i za njihove najbliskije. Nije im teško da se odreknu stvari u životu koje drugima isuviše znače. Njihova tajnovitost i strpljivost su njihovo unutrašnje bogatstvo. Kod njih češće prevladava tamna strana nego kod drugih, zbog čega znaju biti tužne i patiti u tišini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije