Zanimljivosti

Otkriven tajni tunel: Vodio do Hitlerovog bunkera

Otkriven tajni tunel: Vodio do Hitlerovog bunkera
Foto: Pixabay/Ilustracija | Otkriven tajni tunel: Vodio do Hitlerovog bunkera
N.N.

Tajni tunel koji vodi do Hitlerovog bunkera otkriven je u Berlinu. Mada je ovo otkriće podgrijalo teorije da je Hitler lažirao sopstvenu smrt u bunkeru i pobjegao pred kraj Drugog svjetskog rata, putanja kojom vodi tunel srušila je nade onih koji vjeruju u tu teoriju.

Bunker u Berlinu koji je služio kao posljednje utočište zloglasnog nacističkog njemačkog lidera Adolfa Hitlera ponovo je predmet ispitivanja, jer su istražitelji poslije otkrića tunela razmatrali tvrdnje da je lažirao smrt i pobjegao u Južnu Ameriku posljednjih dana Drugog svjetskog rata, izvještava "Dejli ekspres".

Prema njihovim navodima, tim serije "Lov na Hitlera" uspio je da otkrije "petu i nikada ranije poznatu putanju za bjekstvo iz Hitlerovog bunkera, prateći deklasifikovani dosije koji tvrdi da je pilot Luftvafea Peter Baumgart odvezao Hitlera avionom iz Berlina sa improvizovane piste 29. aprila 1945. godine".

"Ovo je napredak, čak i u mom radu. U posljednjih 15 godina nikada nismo čuli da iz njegovog bunkera možda postoji još jedan izlaz. To je potpuni šok.", rekao je jedan od istražitelja, Saša Kejl.

Nova teorija je, međutim, pretrpjela popriličan udarac kada je tim navodno saznao da je taj tunel vodio od bunkera do Tirgartena, "ogromnog parka u centru prijestonice".

"Najtraženiji čovjek na svijetu neće sigurno da iskoči usred centralnog parka. To nije logično. Zašto bi se kretao u tom pravcu, kuda da ide? Mora da postoji drugo odredište. Hitler je imao izlaz", smatra drugi istraživač, Leni Pol.

Britanski list takođe ističe kako FBI navodi da se "podaci u deklasifikovanim dokumentima koji se odnose na bjekstvo i pojavljivanje Hitlera ne mogu utvrditi", prenosi Sputnjik.

Ranije ove godine, istaknuti britanski istoričar Ričard J. Evans kritikovao je seriju "Lov na Hitlera" u svojoj novoj knjizi, karakterišući je punom "nagovještaja, sugestija i izmišljotina", dok se praktično "nije trudila da se pozabavi čvrstim dokazima Hitlerove smrti koje su sastavili istražitelji 1945. godine".

Poslije pada Trećeg rajha, Hitlerov bunker je postepeno rušen i zatvoren, a samo je informativna tabla postavljena u blizini područja u kome se nalazio i služila je kao podsjetnik na postojanje objekta.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije