Zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Otkriveno mjesto rođenja engleske "devetodnevne kraljice"

Otkriveno mjesto rođenja engleske "devetodnevne kraljice"
Foto: N.N. | Otkriveno mjesto rođenja engleske "devetodnevne kraljice"
N.N.

Arheolozi su otkrili nešto što je navodno temelj doma iz djetinjstva ledi Džejn Grej, rođake kralja Henrija VIII, koja je bila kraljica Engleske devet dana u julu 1553. godine.

Novootkriveni ostaci kamene građevine su locirani u Bredgejt parku u Lajčesteru, u Engleskoj, što je arheološki "hotspot" koji se raskopava od 2015. godine.

Park je dom Bredgejt hausa, rezidencije u kojoj su različite generacije Grejeva živjele preko 200 godina.

"Iako je Bredgejt haus vrlo poznato mjesto za eskavacije, vrlo se malo zna o strukturi koja je tu pronađena i kako se ona mijenjala tokom vremena", rekao je kodirektor Ričard Tomas.

Tokom ovogodišnjih eskavacija Tomasov tim se nada da će bolje razumjeti kako se ovo mjesto mijenjalo tokom vremena. "Fokusirani smo na grupu kamenih struktura koje su pronađene", rekao je Tomas. "Pokušavaćemo odrediti datum njihove konstrukcije i kako i kada su bile uništene kako bi se izgradile nove strukture". Arheolozi se takođe nadaju da će otkriti kako su najbitnije porodice iz vremena Tjudora živjele tokom te ere. Čukundjed ledi Džejn Grej je bio Henri VII, a Henri VIII (koji je poznat po začetku protestantske reformacije i šest ženidbi) je bio njen ujak.

Prije svoje smrti Henri VIII je imenovao Džejn Grej kao nasljednicu engleskog trona, u slučaju da njegovo troje djece Elizabeta, Meri i Edvard umru bez nasljednika. Edvard je vladao nakon smrti svog oca i umro sa 15 godina. Njegov savjetnik Džon Dadli je ubijedio mladog kralja da prije smrti ostavi prijesto protestantkinji Džejn Grej, umjesto svojoj sestri Meri, koja je bila katolkinja.

Džejn se udala za Dadlijevog sina i bila krunisana kraljicom 10. jula 1553. godine. Njena vladavina je bila kratka. Devetnaestog jula je zatvorena u Tauer, od strane Meri Tjudor, poznate i kao Krvava Meri. Njen dječji dom je najvjerovatnije izgrađen 1520. godine, a izgradio ga je Tomas Grej. Smatra se da se Džejn Grej tamo rodila 1537. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije