Zanimljivosti

Ovako je izgledao čovjek koji je ubijen prije 1.400 godina

Ovako je izgledao čovjek koji je ubijen prije 1.400 godina
Foto: N.N. | Ovako je izgledao čovjek koji je ubijen prije 1.400 godina

Naučnici su uspjeli da rekonstruišu lice mladog Pikta, muškarca koji je brutalno ubijen prije 1.400 godina.

Arheolozi su pronašli skelet muškarca u nevjerovatno očuvanom stanju u jednoj pećini u Rosširu: njegovo tijelo bilo je postavljeno u neobičan položaj, s prekrštenim nogama, dok je na njegove ruke i noge bilo postavljeno veliko kamenje.

Forenzički antropolozi utvrdili su da je Pikt ubijen tako što je najmanje pet puta udaren u glavu, a od udaraca mu je slomljena lobanja.

Od prvog udarca pukli su zubi na desnoj strani njegove vilice, od drugog je pukla sama vilica na istom mjestu i čini se da je udaran štapom.

Muškarac je nakon udaraca vjerovatno pao na leđa i zadnjim dijelom glave udario u kamen, a četvrti i peti udarac bili su namijenjeni okončanju njegovog života: dok je ležao na zemlji, muškarcu je glava probodena štapom.

Pikti su bili pripadnici plemenskog saveza, koji su živjeli na krajnjem sjeveru Britanije u prvom milenijumu prije nove ere. Rimljani su ih zvali Pikti (obojeni ljudi), ali nije poznato kako je ovo pleme sebe nazivalo.

Borili su se protiv rimskih legija (bili su jedan od razloga zbog kojih Rimljani nikad nisu osvojili Škotsku), a nestali su oko 900. godine na nepoznat način.

Pronađene kosti poslate su na Univerzitet u Dandiju, kod slavne profesorke i forenzičkog antropologa Dejm Sju Blek, čiji je tim otkrio kako je mladić ubijen, a rekonstruisano je i njegovo lice.

Imao je dugu kovrdžavu kosu i tanku "vikinšku" bradu.

Za mladog Pikta je takođe rečeno da je bio "izuzetno zgodan".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije