Zanimljivosti

Ovo je najskuplji sir na svijetu

Ovo je najskuplji sir na svijetu
Foto: Pixabay | Ovo je najskuplji sir na svijetu

Jedan sir iz Španije postao je najskuplji sir na svetu! U pitanju je “Cabrales” sir odnosno kabralski sir. Jedan španski restoran je nedavno platio ogromnu cifru od gotovo…. 30.000 evra (32.800 dolara) za komad ručno rađenog sira od 2,2 kg, čime je postavio novi svjetski rekord za najskuplji komad sira.

Svake godine, posljednje nedjelje avgusta, grad Las Arenas de Kabrales je domaćin takmičenja gdje se najbolji komadi sira Kabrales prodaju na aukciji onome ko ponudi najveću cijenu.

Ove godine, “Llagar de Colloto”, restoran u Ovijedu, u Španiji, platio je nevjerovatnih 30.000 evra za komad “Cabrales sira ” to jest, kabralskog sira napravljenog ručno od kravljeg i kozjeg mlijeka i koji je sazrijevao nekoliko mjeseci u pećini u planinama Los Pikos de Evropa.

Proizveden u fabrici sira Los Puertos iz Poo de Cabralesa, parče sira od 2,2 kg je žiri odabrao kao najbolji među sirevima petnaest proizvođača koji su učestvovali na takmičenju i bio je najpoželjniji na sljedećoj aukciji.

“Znali smo da imamo dobar sir, ali smo takođe znali da je veoma teško pobijediti“, rekao je Giljermo Pendaš Bada, proizvođač pobjedničkog sira, koji je deset mjeseci sazrijevao u pećini na 1.500 metara nadmorske visine.

(ZanimljivostDana)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije