Zanimljivosti

Pametne tetovaže prate ljudsko zdravlje

Pametne tetovaže prate ljudsko zdravlje
Foto: Ilustracija | Pametne tetovaže prate ljudsko zdravlje

Međunarodni tim istraživača razvio je biosenzitivno mastilo koje se može koristiti za pravljenje tetovaža kojima bi se kontrolisao nivo glukoze i natrijuma u krvi.

Portal „Harvardska gazeta“ citira Alija Jetisena, postdoktoranda na Harvardskom medicinskom fakultetu koji je izjavio da su naučnici, poslije razmišljanja šta bi mogla da bude sljedeća generacija pomagala koju bi ljudi mogli da nose, došli na ideju da ugrade biosenzore na kožu.

„Željeli smo da prevaziđemo ono što je danas dostupno kao sprave koje se nose“, rekao je on.

Praćenje zdravlja osobe može da se vrši širokim spektrom naprava koje su pogodne za nošenje, ali one najčešće moraju da se dopunjavaju i da budu povezane bežičnom mrežom za prenos podataka, istakao je istraživač.

Biosenzitivno mastilo za tetovažu radi na drugačijem principu. Takvo mastilo sastoji se od materijala koji reaguje na hemijski sastav međućelijske tečnosti koja pokazuje stanje krvi.

Istraživači su razvili dvije vrste mastila sposobnih da prate nivo glukoze i natrijuma u krvi.

Prvi tip, koji je dizajniran za praćenje šećera u krvi, može da mijenja boju u rasponu od zelene do braon, dok drugi tip mastila postaje svjetlozelen kad se poveća koncentracija natrijuma u krvi.

(sputnik)

Tetovaže napravljene od takvog mastila mogu da budu nevidljive i da se očitavaju samo pod posebnim vrstama svjetla.

Takve boje se mogu koristiti za dugotrajne tetovaže, za pacijente sa hroničnim bolestima, ili za privremene, koje će biti korišćene nekoliko mjeseci tokom liječenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije