Zanimljivosti

Policija bojom rastjeruje kupače iz neodoljive Plave lagune

Policija bojom rastjeruje kupače iz neodoljive Plave lagune
Foto: N.N. | Policija bojom rastjeruje kupače iz neodoljive Plave lagune

U napuštenom kamenolomu Derbišajr na Harpur Hillu blizu Bukstona poglede mnogih privlači zapanjujuća Plava laguna.

Iako oko lokacije postoje table koje upozoravaju ljude da se ne zadržavaju u okolici te da ne plivaju u toj vodi jer je pH-vrijednost štetna za zdravlje pojedinca, rijetko ko se pridržava pravila.

Laguna je nastala plavljenjem dijela kamenoloma koji je zatvoren još pedesetih godina prošlog vijeka, a koji se tokom Drugog svjetskog rata koristio i kao skladište hemijskog oružja Royal Air Forcea. Godinama je laguna bila i mjesto za odlaganje brojnog otpada, a danas se u njoj može naći sve od smeća do tijela mrtvih životinja.

Studije su pokazale da je voda u laguni opasna te da može izazvati iritacije kože i očiju, želučane probleme i bakterijske infekcije. Vjerovali ili ne, upozorenja nemaju velikog učinka. A jedini način da se spriječi približavanje laguni je bilo da se ona pretvori u neprivlačnu baru.

Lokalne vlasti nekoliko puta u prošlosti bacale su crnu boju u lagunu kako bi smanjili njenu atraktivnost među ljudima željnima kupanja. To su učinili i prije nekoliko dana. Iako je Velika Britanija u karanteni, a stanovnici bi trebali praktikovati socijalno distanciranje, lijepo vrijeme namamilo je kupače na Plavu lagunu.

"Dobili smo dojave da se ljudi skupljaju kod Plave lagune u Harpur Hillu kod Bukstona. Sigurno je to zbog pitoreskne lokacije i lijepog vremena. Ipak, lokacija je opasna, a ovaj tip okupljanja u suprotnosti je s trenutnim odredbama britanske vlade" otkrio je PR policije u Derbišajr.

Cijela akcija bojenja lagune ovjekovječena je fotografijama koje su potom objavljene na službenom Facebook profilu policije Bukstona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije