Zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Portret Da Vinčija bi mogao otkriti zašto nikad nije završio "Mona Lizu"

Portret Da Vinčija bi mogao otkriti zašto nikad nije završio "Mona Lizu"
Foto: N.N. | Portret Da Vinčija bi mogao otkriti zašto nikad nije završio "Mona Lizu"
N.N.

​Sposobnost Leonarda da Vinčija da koristi svoju desnu ruku u kasnijim godinama njegove karijere je možda bila smanjena, što je bio problem prouzrokovan moždanim udarom.

U nekoliko analiza su navodili da je u pitanju bilo oštećenje nerava u desnoj ruci, koje je prouzrokovalo paralizu. U studiji objavljenoj 3. maja dva italijanska doktora su tvrdila da je paraliza ruke Da Vinčija zapravo nastala oštećenjem nerava u njegovoj ruci nakon što se onesvijestio.

Njihova analiza je bazirana na portretu Leonarda da Vinčija iz 16. vijeka. On je bio ljevak, ali prethodne studije, uključujući i najnoviju analizu rukopisa, tvrde da je takođe koristio i desnu ruku. Iako je najčešće pisao i crtao lijevom, dokazi pokazuju da je najvjerovatnije slikao desnom rukom. Portret je u centru nove analize. To je portret nacrtan crvenom kredom u 16. vijeku. Stvorio ga je umjetnik Đovan Ambrođo Fiđino, a prikazuje starijeg Leonarda da Vinčija.

Na crtežu, njegova ruka je zamotana, a položaj joj je ukočen i neobičan.

"Ovakav položaj ruke ne prikazuje pacijenta s mišićnim kontrakcijama koje je prouzrokovao moždani udar", napisali su autori studije.

"Umjesto toga, u pitanju je nešto što je poznato kao šaka - kandža", rekao je koautor Davide Lazeri, specijalista na klinici "Vila Salaria" u Rimu. Ovakva povreda je stanje u kojem se prsti saviju kao kandža životinje zbog oštećenja ulnarnog nerva, vrlo bitnog nerva koji se pruža od vrata pa sve do vrhova prstiju i daje donjem dijelu ruke mogućnost da se pomjera. Lazeri i njegov koautor, neurolog u bolnici "Pontedera" u Italiji, rekli su da se šaka - kandža Leonardu da Vinčiju mogla desiti od traume kao što je onesvješćivanje. U svakom slučaju, moždani udar nije vjerovatno rješenje misterije, jer Da Vinči nije izgubio svoje kognitivne sposobnosti.

"Oštećenje nerva u njegovoj ruci bi moglo objasniti zašto nije dovršio veliki broj slika, uključujući 'Mona Lizu', tokom posljednjih pet godina svoje karijere, iako je nastavio podučavati i crtati", rekao je Lazeri.

(Live Sci)

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije