Zanimljivosti

Portret Da Vinčija bi mogao otkriti zašto nikad nije završio "Mona Lizu"

Portret Da Vinčija bi mogao otkriti zašto nikad nije završio "Mona Lizu"
Foto: N.N. | Portret Da Vinčija bi mogao otkriti zašto nikad nije završio "Mona Lizu"
N.N.

​Sposobnost Leonarda da Vinčija da koristi svoju desnu ruku u kasnijim godinama njegove karijere je možda bila smanjena, što je bio problem prouzrokovan moždanim udarom.

U nekoliko analiza su navodili da je u pitanju bilo oštećenje nerava u desnoj ruci, koje je prouzrokovalo paralizu. U studiji objavljenoj 3. maja dva italijanska doktora su tvrdila da je paraliza ruke Da Vinčija zapravo nastala oštećenjem nerava u njegovoj ruci nakon što se onesvijestio.

Njihova analiza je bazirana na portretu Leonarda da Vinčija iz 16. vijeka. On je bio ljevak, ali prethodne studije, uključujući i najnoviju analizu rukopisa, tvrde da je takođe koristio i desnu ruku. Iako je najčešće pisao i crtao lijevom, dokazi pokazuju da je najvjerovatnije slikao desnom rukom. Portret je u centru nove analize. To je portret nacrtan crvenom kredom u 16. vijeku. Stvorio ga je umjetnik Đovan Ambrođo Fiđino, a prikazuje starijeg Leonarda da Vinčija.

Na crtežu, njegova ruka je zamotana, a položaj joj je ukočen i neobičan.

"Ovakav položaj ruke ne prikazuje pacijenta s mišićnim kontrakcijama koje je prouzrokovao moždani udar", napisali su autori studije.

"Umjesto toga, u pitanju je nešto što je poznato kao šaka - kandža", rekao je koautor Davide Lazeri, specijalista na klinici "Vila Salaria" u Rimu. Ovakva povreda je stanje u kojem se prsti saviju kao kandža životinje zbog oštećenja ulnarnog nerva, vrlo bitnog nerva koji se pruža od vrata pa sve do vrhova prstiju i daje donjem dijelu ruke mogućnost da se pomjera. Lazeri i njegov koautor, neurolog u bolnici "Pontedera" u Italiji, rekli su da se šaka - kandža Leonardu da Vinčiju mogla desiti od traume kao što je onesvješćivanje. U svakom slučaju, moždani udar nije vjerovatno rješenje misterije, jer Da Vinči nije izgubio svoje kognitivne sposobnosti.

"Oštećenje nerva u njegovoj ruci bi moglo objasniti zašto nije dovršio veliki broj slika, uključujući 'Mona Lizu', tokom posljednjih pet godina svoje karijere, iako je nastavio podučavati i crtati", rekao je Lazeri.

(Live Sci)

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije