Zanimljivosti

Pretraživač kriptovaluta koji grije dom

Pretraživač kriptovaluta koji grije dom
Foto: N.N. | Pretraživač kriptovaluta koji grije dom

Uređaj Quarnot QC-1 je nedavno promovisan kao prvi revolucionarni uređaj na svijetu koji istovremeno rudari kriptovalute i zagrijava prostorije u kojima se nalazi.

Tokom svog rada ovaj uređaj rudari kriptovalute poput bitkoina, a toplota koju stvaraju grafičke kartice tokom rada se generališe u vidu toplotne energije koja zagrijava domove vlasnika ovog uređaja.

Problem sa stvaranjem toplotne energije je do sada bio jedan od najvećih izazova za sve korisnike koji pretražuju mreže u potrazi za kriptovalutama. Velike farme servera koje rudare kriptovalute su uložile ogromne količine novca u stvaranje rashladnih sistema kako bi osigurali nesmetan rad njihovih računara, ali u većini slučajeva sva toplotna energija koja bi došla od rada ovih uređaja je odlazila u nepovrat.

Francuska kompanija "Quarnot" je stvorila prvi revolucionarni uređaj zbog kojeg tvrde da su došli do rješenja kako da toplotnu energiju koju stvaraju računari efikasno pretvore u izvor toplote, koji će zagrijavati domove korisnika. Ovaj projekat se do sada pokazao veoma uspješnim jer su uređaji za veoma kratko vrijeme isplatili sami sebe, a korisnici su dobili obnovljiv izvor toplotne energije.

Quarnot QC-1 ne izgleda kao standardni uređaji kojima se pretražuju kriptovalute. Velika pažnja je posvećena njegovom dizajnu i koristi pasivni sistem hlađenja, tako da je sposoban da nesmetano radi kao grijač prostorija koristeći i do 650 vati energije.

Uređaj je sposoban da zagrijava prostorije i do 20 metara kvadratnih. Toplotnu energiju stvaraju Sapphire Nitro i Radeon RX 580 grafičke kartice, koje su smještene unutar samog uređaja.

Što se tiče sistema pretrage kriptovaluta, Quarnot QC-1 je dizajniran da pretražuje mreže u potrazi za Ethereum valutom, međutim korisnici koji žele da se upuste u potragu za drugim valutama mogu sami da programiraju pretragu.

Iz francuske kompanije ističu da je za postavljanje ovog uređaja u dom korisnika potrebno svega 10 minuta. Sve što je potrebno je uključivanje u strujni izvor energije i povezivanje sa kućnim internetom putem bežične konekcije.

Korisnici koji su do sada isprobali ovaj uređaj su istakli da je Quarnot QC-1 u prosjeku mjesečno zaradio oko 120 dolara od pronađenih kriptovaluta, bez računanja potrošene električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije