Zanimljivosti

Printa se prva škola na svijetu i to na Madagaskaru

Printa se prva škola na svijetu i to na Madagaskaru
Foto: N.N. | Printa se prva škola na svijetu i to na Madagaskaru

Do kraja godine biće isprintana prva škola na svijetu i to na Madagaskaru. Riječ je o hibridu čiji će zidovi biti isprintani na 3D štampaču, a čiji će prozori, vrata te krov biti napravljeni od lokalno prikupljenih materijala kako bi se što bolje mogli uklopiti u okoliš.

S obzirom na to da 3D printer ima ograničenje u pogledu promjera koji može isprintati, škola je zamišljena kao skup međusobno povezanih kapsula  prostorija koje se po potrebi mogu nadograđivati i proširivati.

Školu je dizajnirala Arhitektonska agencija "Studio Mortazavi", a isprintaće je finska kompanija "Hyperion Robotics" u gradu Fianarantsoa na Madagaskaru. Trebalo bi da se prostire na 230 kvadratnih metara, a biće namijenjena za dvadesetak studenata.

Iza svega stoji neprofitna američka organizacija "Thinking Huts", kojoj je želja da podstakne edukaciju na mjestima gdje su škole prava rijetkost. Iako je Madagaskar vodeći proizvođač vanilije na svijetu, oko 80 odsto stanovništva u toj ostrvskoj zemlji živi u siromaštvu, a 60 odsto djece osnovnoškolske dobi nije upisano u školu jer ne postoji slobodno mjesto za njih.

Madagaskar je odabran kao pilotprojekat za 3D printanje škola zbog velikog privrednog potencijala, ali i zbog političke stabilnosti. Ako se projekt pokaže efikasnim, škole će se u budućnosti printati na cijelom ostrvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije