Zanimljivosti

Pronađen fosil džinovskog slijepog miša

Pronađen fosil džinovskog slijepog miša
Foto: N.N. | Pronađen fosil džinovskog slijepog miša
N.N.

Na Novom Zelandu pronađeni su fosilni ostaci džinovskog slijepog miša starog oko 19 miliona godina, a koji je bio tri puta veći od današnjeg slijepog miša.

Praistorijski slijepi miš je letio i mogao je da hoda po zemlji na četiri šape i kopa u potrazi za hranom  biljkama i sitnim kičmenjacima.

Ostaci koje je pronašao međunarodni tim naučnika  arheologa pripadaju porodici slijepih miševa koji su nekad živjeli u južnim dijelovima Australije, Novog Zelanda, Južne Amerike i vjerovatno Antarktika, izjavila je Sju Hand s Univerziteta Novog Južnog Velsa, koja je i autorka studije objavljene u časopisu "Scientific Reports".

Zubi i kosti ove životinje otkriveni su u blizini Sent Batana, u središtu Južnog ostrva Novog Zelanda, na lokaciji na kojoj istraživači rade već 16 godina.

"Specifični zubi ove životinje i veličina njenog tijela pokazuju da je imala drugačiji režim ishrane nego današnji slijepi miševi, odnosno da je mogla da jede biljke, ali i sitne kičmenjake, što više podsjeća na način ishrane nekih od njenih južnoameričkih rođaka. To se više ne može vidjeti na prostorima Australije i Azije", izjavila je Handova.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije