Zanimljivosti

Pronađena olupina napadača na Perl Harbor

Pronađena olupina napadača na Perl Harbor
Foto: N.N. | Pronađena olupina napadača na Perl Harbor

Japanski razarač "Isokaze", koji je korišten za napad japanskih snaga na američku vojnu bazu Perl Harbor tokom Drugog svjetskog rata, pronađen je jugoistočno od obale Japana.

Kompanija "Fukada Salvage & Marine works" je pronašla razarač "Isokaze", koji je učestvovao u poznatom iznenadnom napadu na Perl Harbor 1941. godine, kao i u bici kod Midveja godinu dana kasnije.

Legendarni brod potopljen je 7. aprila 1945. go-dine dok je pratio superborbeni brod "Yamato" prema Okinavi kako bi branio japansko ostrvo pred kraj Drugog svjetskog rata.

Razarač je bio dug 111 i širok 10 metara, a težak 2.500 tona. Olupina je zapravo pronađena 2016. godine, ali je to otkriveno tek ovog mjeseca.

Veći brod, koji je u to vrijeme bio najveći borbeni brod na svijetu, pronađen je u blizini još osamdesetih godina. Napravljen je u brodogradilištu "Sasebo", a službu je započeo 1940. godine. Uprkos tome što je učestvovao u mnogim bitkama tokom Drugog svjetskog rata i bio oštećen u nekoliko navrata, plovio je sve do samog kraja rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije