Zanimljivosti

Prošetajte Stazom lutkine glave ako smijete

Prošetajte Stazom lutkine glave ako smijete
Foto: N.N. | Prošetajte Stazom lutkine glave ako smijete

U blizini Atlante u Džordžiji se nalazi jedna od najčudnijih i najstrašnijih pješačkih staza na svijetu - Staza lutkine glave.

Kako joj ime kaže, ova staza je zapravo 1,5 milja terena po kojem su poredane glave lutaka koje izgledaju kao da pješaka prate pogledom dok hoda. Mnogo prije nego što je postalo pješačka staza, ovo mjesto je bilo velika ciglana u 19. vijeku.

Zatvorila se prije pola vijeka, dajući prirodi šansu da je ponovo uzme pod svoje, zajedno sa dubokim rupama koje je poplavila kiša i koje su se pretvorile u mrežu bara koje se sada nazivaju Jezera konstitucije. Uprkos tome što je locirano samo nekoliko milja izvan Atlante, ovo mjesto je utočište mnogih vrsta divljih ptica, pa čak i velikih životinja kao što su jeleni. Uprkos tome, ono po čemu je ovaj park najpoznatiji su glave lutaka na poznatoj pješačkoj stazi, Stazi lutkine glave.

Ovo je ideja umjetnika Džola Slejtona. Originalno je koristio smeće koje bi pronašao kako bi izgradio umjetnička djela, ali je postepeno ova staza postala projekat nekoliko šetača tog područja. Danas, smatra se javnom umjetnošću koju je javnost izgradila i bilo ko može da doprinese dok god koriste smeće pronađeno na području parka.

"Šetajući ovuda, počeo sam pronalaziti dijelove bicikala, lutaka, automobila i bijele tehnike. To su postale prve umjetnine", rekao je Slejton.

"Počelo je kao neka vrsta šale za nekoliko redovnih šetača, koji su išli dovoljno daleko da naiđu na njih. Staza je sada javna umjetnost".

Desetine bestjelesnih glava lutaka sada stvaraju sablasnu atmosferu, ali saznanje da je civilizacija udaljena samo nekoliko stotina metara kontroliše faktor straha.

(Odditycentral)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije