Zanimljivosti

Protein budućnosti: Jaja "bez ljuske"

Protein budućnosti: Jaja "bez ljuske"
Foto: N.N. | Protein budućnosti: Jaja "bez ljuske"

​Biljni proteini nisu ništa novo, te se u ljudskoj ishrani nalaze već neko vrijeme. U posljednje vrijeme ipak dobijaju i nove oblike, a posljednji stiže kao biljna varijanta namirnice koja je dio ljudskog doručka od samog početka istorije.

Naime, radi se o proizvodu kompanije JUST Inc, koji podsjeća na kokošije jaje, te se u prodaji nalazi od 2018. godine, i dolazi bez ljuske – što znači da ima potpuno drugačije porjeklo. Jaje koje se zasniva na biljnim proteinima već je dospjelo i u restorane brze hrane, a nakon ugovora sa kanadskim lancem restorana brze hrane Tim Hortons. Na web-sajtu kompanije se tvrdi da „biljna jaja“ mogu da se pripreme potpuno isto kao i ona životinjskog porjekla, što znači da bi omlet uskoro mogao da dobije nešto drugačiju teksturu.

Ovo nije prvi put da neki restoran nudi proizvode koji su zamjena za one koji se tradicionalno dobijaju od životinja, pa je, na primjer, prvi hamburger napravljen od laboratorijskog mesa nastao u Holandiji još 2013. godine, te je od tada sve više kompanija počelo da se interesuje za ovu tehnologiju. Budući da se godišnje potroši oko 300 miliona tona mesa, što je više nego duplo u odnosu na količine koje su se proizvodile prije 30 godina, proces proizvodnje sve više utiče na klimatske promene, budući da je odgovoran za emitovanje oko 14,5% gasova koji utiču na formiranje efekta staklene bašte. Neki tvrde da još uvijek nema dokaza da je proces proizvodnje mesa u laboratorijama održiv, dok se drugi bave problemom ukusa, te pitaju „da li ovakvo meso uopšte ima dobar ukus?“ Oni koji su ga probali tvrde da ima, te je, na primjer, u francuskom restoranu Jardinière „laboratorijski hamburger“ koji se pravi od mesa iz kompanije Impossible Foods, jedna od najpopularnijih stavki na meniju. Kada su jaja od biljnih proteina u pitanju problem je isti, te ostaje da se vidi kako će korisnici reagovati na teksturu i ukus.

Prehrambena budućnost je tu, te bi brza hrana uskoro mogla da potpuno eliminiše pravo meso, te jaja, budući da nove verzije ovih namirnica nude slično iskustvo, koje bi u budućnosti trebalo još da se približi onome što su do sada nudile isključivo krave, živina i ostale žrtve industrije za preradu mesa.

(Futurismo)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije